RESH-Manager Cindy Scheenen over veilig werken en de impact van Essity’s ICare-programma

rubriek: werken bij Essity

“Ik heb bij Essity Gennep altijd in operationele rollen gewerkt, het laatst als Operation Manager.” Aan het woord is Cindy Scheenen die inmiddels dertien en een half jaar bij Essity werkt en vorig jaar van functie is geswitcht. “Ik werk nu als RESH-Manager (Risk, Environment, Safety & Health). Een heel andere tak van sport.” 

Cindy Scheenen, RESH-manager

“Als RESH-manager ben je verantwoordelijk voor alle Safety-gerelateerde zaken. Binnen Essity wereldwijd loopt nu het ICare-programma waarmee veiligheid bij alles wat we doen voorop wordt geplaatst. Het is een groot internationaal programma binnen Essity, dat geeft ook het belang aan dat eraan wordt gehecht. Het achterliggende idee is dat mensen zich veel meer bewust worden van veiligheid en de rol die ze daarbij zelf kunnen spelen. De bedoeling is dat we daarbij als organisatie ontwikkelen naar een cultuur waarbij veiligheid teamwerk is, dit naar de theorie van de Bradley Curve.”

Bradley Curve

Met de Bradley Curve worden de veiligheidsprestaties op de werkplek gevisualiseerd door het aantal incidenten af te zetten tegen de cultuur die er heerst. Er zijn vier stadia die doorlopen moeten worden. Kort samengevat, Health & Safety 

– on paper: regels staan op papier, maar worden (grotendeels) niet gevolgd

– in mind: men weet dat er regels zijn en volgt deze ook

– in heart: individueel zelfstandig verantwoordelijk denken en handelen

– as teamwork: veiligheid als gedeelde verantwoordelijkheid en gemeenschappelijke waarde.  

“Het programma dat door de centrale organisatie is ontwikkeld, volgen we in iedere fabriek over de hele wereld. Dat bestaat uit zes modules waarin iedereen interactieve sessies met elkaar meemaakt, dus zowel de mensen van de productie als de mensen van de kantoorafdelingen. Essity heeft altijd veel aandacht besteed aan veiligheid, dat past bij de cultuur van ons bedrijf. Maar ik merk nu met I Care ook dat sommige dingen op papier goed zijn geregeld, maar in de praktijk beter kunnen. Of andersom, dat de werkcultuur heel goed is, maar dat we dat nog niet goed hebben vastgelegd. Al met al is het een uitgebreid en intensief programma.”

“We hechten veel waarde aan het welzijn van de medewerkers”, aldus Cindy. “Dat geldt op veel terreinen, van het fruit in de kantine, tot medisch fitness. Verder heerst hier een low-level sfeer, dat vind ik heel prettig. En er zijn veel mogelijkheden om je te ontwikkelen. Als jij je inzet krijg je alle ondersteuning en begeleiding op het gebied van opleiding. Het is gewoon een fijn bedrijf om voor te werken. Als dat niet zo was, had ik hier ook echt geen dertien en een half jaar gezeten.” 


Meer weten over Essity en de werkmogelijkheden? Kijk op www.essity.nl/werken-bij-essity-in-nederland.  

Deel dit artikel