Ook zonder technische vooropleiding een carrière in de techniek bij Essity

Als kind wilde je misschien piloot worden. Of brandweerman. Maar die idealen veranderen met de tijd. En ook als je van de middelbare school komt en kiest voor een studie is je beroepskeuze lang niet altijd in beton gegoten. Werkervaring – bijvoorbeeld tijdens vakanties –  kan nieuwe interesses opwekken en een studie voldoet niet altijd even goed aan de verwachtingen. Gelukkig ben je nooit te oud om een overstap te maken. Zoals Lennart deed, van de studie Europese Talen en Culturen aan de RUG, naar een opleiding tot Technisch Operator bij Essity in Gennep. 

“Op het VWO had ik een cultureel-maatschappelijk profiel, met een accent op talen. Daarom was mijn keuze voor Europese Talen en Culturen niet zo vreemd. Maar kort samengevat: het viel me erg tegen en ik ben al snel met de studie gestopt. Nadat ik verhuisd was naar het zuiden, heb ik eerst bij een technische dienst van een camping gewerkt en daar merkte ik dat ik juist dat technische aspect leuk vond. Ik had daar verder geen doorgroeimogelijkheden, maar het zaadje van de liefde voor techniek is daar wel geplant. Via via kwam ik bij Essity Gennep terecht. Eerst nog via een uitzendbureau, maar na een half jaar kreeg ik een tweejarige opleiding aangeboden en kon ik doorgroeien naar de functie van Technisch Operator.”

“Als Technisch Operator werk je in een 5-ploegendienst. Dat beviel me goed qua werktijden, maar ook wat betreft de verdiensten. Ik had het misschien wel langer kunnen blijven doen, maar ondertussen heb ik een volgende stap gezet en ga ik voor de functie van Process Engineer. Dat betekent werken in dagdienst, maar vooral ook: studeren. Als je een technische achtergrond hebt, kun je in zo’n geval als trainee aan de slag, maar voor mij geldt dat ik natuurlijk wat techniek-kennis moet inhalen. Dus volg ik nu in deeltijd een HBO-deelprogramma en moet ik ook intern een programma volgen.”

Deel dit artikel