Bart Custers, electrical specialist bij Essity Gennep

“Ik ben vanuit de praktijk ingestapt”, opent Bart Custers het gesprek. Hij werkt nu bijna drie jaar bij Essity Gennep als electrical specialist. “Maar met de theorie kom ik ook wel ergens hoor”, lacht hij, “ik heb mbo-elektrotechniek gedaan. Je hebt voor dit vak ook beide nodig, praktijk én theorie. Je kunt je wel gaandeweg verder bekwamen, maar de basis moet natuurlijk wel goed zitten.”
“Na mijn technische opleiding heb ik een tijdje facility management gestudeerd. Al snel bleken mijn interesses meer te liggen bij elektrische installaties en bij hard-/software. Na het afronden van de propedeuse) en de praktijkstage besloot ik daarom in deze richting aan de slag te gaan. Ik ben gestart in de soft- en hardware en uiteindelijk in de industriële automatisering terechtgekomen. Hierdoor ben ik nu als electrical specialist helemaal op mijn plek. Ik heb intussen nog wel twee extra opleidingen bij het Summa College gedaan, in de voormalige Philips Vakschool: technicus sterkstroominstallaties en middelbaar installatietechnicus, dat is ook een goede aanvulling voor het werk dat ik nu doe.”
“De breedte van mijn vak maakt het voor mij extra aantrekkelijk”

Web-based
“De techniek waarmee wij werken wordt steeds meer web-based. De softwarekant en de elektrotechniek kun je ook niet meer los van elkaar zien, het loopt in elkaar over. Misschien is het daarom ook wel lastiger om goede mensen te vinden, het zijn niet meer van die gescheiden vakgebieden als in het verleden. Dat vind ik juist wel het aantrekkelijke van deze functie, dat je zo breed georiënteerd bent. Op school krijg je dat niet één-op-één geleerd, dat moet je in de praktijk doen.”
“Er is een hoop zelfstandigheid bij ons in het team. Dat werkt heel prettig, maar vraagt natuurlijk ook wel verantwoordelijkheid. Je moet wel zorgen dat je je zaakjes goed voor elkaar hebt. We zijn hier nu met vijf electrical specialists en we geven allemaal op een eigen manier invulling aan de job. Uiteindelijk is het resultaat natuurlijk het belangrijkst, maar ook dat je nieuwe standaarden ontwikkelt en deze goed wegzet. Als je dat weet te borgen merk je dat je processen veel stabieler worden. Dat vertaalt zich in goede productiecijfers.”
Structurele oplossingen
“Onze belangrijkste taak is om aan de hand van een bepaalde storing te zorgen dat je het achterliggende probleem tackelt en een oplossing vindt waardoor zo’n storing niet meer voorkomt. Dat doe je dan in teamverband (een RST, een resource-team), waarbij ik – logisch natuurlijk – verantwoordelijk ben voor het elektrotechnische deel. Brandjes blussen moet je natuurlijk ook, maar het leeuwendeel van mijn werk bestaat uit het zoeken naar structurele oplossingen. Je plakt niet alleen een pleister, maar pakt het probleem aan bij de bron.”
“Wat het werk hier in Gennep zo leuk maakt is dat je heel veel zelf mag bepalen, de vrijheid die je hier krijgt. En voor mij persoonlijk: ik ben hier begonnen op één machine, maar na verloop van tijd is mijn verzorgingsgebied veel groter geworden. Dat zorgt ervoor dat mijn werk nog afwisselender is. Ik ben in naam dan weliswaar specialist, maar in de praktijk heb ik toch ook wel een rol die heel erg breed is.”
“Als het aan mij ligt, blijf ik hier nog wel even. Mijn huidige werk bevalt me goed, maar er zijn ook volop groeimogelijkheden. Misschien dat dat het voordeel is van zo’n groot concern. Nee, ik ben blij met Essity als werkgever. Voorzieningen zijn hier goed geregeld en voor veel dingen is een oplossing beschikbaar. Als je bereid bent om zaken aan te pakken, zit je hier goed.”
Meer informatie
Ben je na het lezen van dit verhaal geïnteresseerd in werken bij Essity? Kijk dan op www.essity.nl voor meer informatie over ons bedrijf, kijk bij de vacatures of stuur een bericht via www.werkenbijessity.nl.