Gildedag van het St. Anthonius Gilde te Sambeek

Twan Mertens – Cuijk  |  Even voorstellen: ik ben Twan Mertens, werkzaam bij Essity Operations Cuijk B.V. als logistiek medewerker. Eén van mijn hobby’s is het St. Anthonius Gilde van Sambeek, waar ik lid van ben. Wij houden tradities in ere van zowel het Gilde als het dorp. Vorig jaar, 2021, bestonden we 600 jaar en hebben wij de Erepenning ontvangen van Koning Willem-Alexander. 

Om ons jubileum te vieren hebben wij een Gildedag georganiseerd. Vanwege Corona moest dit 1 jaar worden uitgesteld en op 12 juni 2022 ging het dan toch eindelijk door. Na een week van opbouwen waren we klaar om 40 gildes te mogen ontvangen op het landgoed van de familie Willems te Sambeek.

Onheilspellend tromgeroffel, vliegende vaandels, ruiters te paard

Een gildedag begint met een plechtige Eucharistieviering. Deze werd gehouden in de open schuur van onze buren de SMT. Na de mis was er een koffietafel en werd de ere-wijn aangeboden aan de genodigden.  

Na dit vaste ritueel werd er gestart met een folkloristische optocht door Sambeek. Elk gilde presenteerde zich op zijn eigen manier tijdens deze rondgang. Onheilspellend tromgeroffel, vliegende vaandels, ruiters te paard, kortom alle ingrediënten voor een prachtige historische optocht waren aanwezig. Na terugkeer op het landgoed “Schuttershof” van de familie Willems maakten de gildes zich op voor de massale opmars en het slangen defilé. Een zeer indrukwekkend schouwspel waarbij horen en zien dreigt te vergaan.

Veel wedstrijdspanning
Als de rust op het feestterrein na dit spektakel is wedergekeerd maakt het leeuwendeel van de gildebroeders en gildezusters zich op voor de individuele- en groepswedstrijden. Het betreft de volgende onderdelen: trommelen, vendelen, klaroenblazen, standaard rijden te paard en voor de eerste keer ook ringsteken te paard, kruisboog- en geweerschieten. Dit alles was met veel wedstrijdspanning. 

Tijdens en na de wedstrijden was er tijd om te verbroederen en bij te praten. De meesten hadden elkaar lange tijd niet gezien. Er was veel gezelligheid op de wedstrijdvelden en in de tent. 

De gildedag was een groot succes in combinatie met het mooie weer, de enthousiaste gildebroeders en gildezusters, samen met de vele bezoekers en de sponsoring van Essity Cuijk d.m.v. het schenken van toiletpapier, tafelkleden en servetten.

Wij kunnen terugkijken op een geslaagde dag.

Gildebroeder Twan

 

Deel dit artikel