Suameer ontwikkelt nieuwe biobased reinigingsdoeken van Tork

René Zonneveld (ext) – Suameer |  De producten van Essity worden voortdurend verbeterd, maar meestal gaat het daarbij om kleine stappen. We publiceren er regelmatig over, maar niet altijd halen productverbeteringen de redactionele pagina’s. Maar de grote innovaties laten we natuurlijk niet zomaar passeren.

Plaats van handeling ditmaal, is Suameer, waar aan het assortiment reinigingsdoeken van Tork een duurzame variant is toegevoegd: heavy-duty, maar dan wel biobased. Bareld Meijering is initiative manager in Suameer en vanuit die functie altijd betrokken bij (product-)innovaties. Zo ook bij het gebruik van PLA als basis voor poetsdoeken. Een poets- of reinigingsdoek voor het zwaardere schoonmaakwerk (in werkplaatsen en garages bijvoorbeeld) werd tot voor kort altijd gemaakt van papier in combinatie met polypropyleen. Dat polypropyleen is een kunststof die in Suameer in de vorm van korrels wordt aangeleverd, waarna er vezels van worden gemaakt. Die vezels vormen een soort ‘web’, dat de structuur van de uiteindelijke reinigingsdoeken vormt.

Vezelversterkt met kunststof

Bareld: “Die reinigingsdoeken zijn dus vezelversterkt, dat is nodig om ze in een industriële omgeving te gebruiken, alleen papier is niet sterk genoeg. Het polypropyleen dat wij – en onze concurrenten – gebruiken is wel recyclebaar, maar het is en blijft een kunststof gemaakt uit ruwe olie en is daarmee niet echt duurzaam.”

“Om zo’n vernieuwing met succes in de markt te brengen heb je het juiste momentum nodig”

“In onze zoektocht naar verduurzaming zijn we 10 jaar geleden wel eens in de weer geweest met PLA, een melkzuur dat wordt verkregen uit landbouwgewassen als maïs en suikerriet. Dat was destijds nieuw in de markt, maar het bleek te vroeg om het daadwerkelijk in het assortiment te houden. Om zo’n vernieuwing met succes in de markt te brengen, heb je het juiste momentum nodig, de tijd moet er rijp voor zijn. In Engeland heeft men er in 2013 mee gepionierd, maar is het uiteindelijk weer van de markt gehaald.”

In Suameer is het nu gelukt een Tork-reinigingsdoek te produceren met PLA als basis, in plaats van polypropyleen. Bareld: “Die PLA-korrels zijn gewoon op de markt verkrijgbaar. Voor ons zat de uitdaging erin om er foutloos vezels van te maken. Dat vroeg om aanpassingen van het proces en met hulp van R&D, onze eigen medewerkers en enkele externe specialisten is het uiteindelijk gelukt om een kwalitatief hoogwaardige vezel te produceren. We maken nu een web van PLA-vezels die vergelijkbare eigenschappen hebben als de variant van polypropyleen. We  produceren deze ‘biobased-Tork’ op Jetje die we daarvoor moeten ombouwen. Maar na een paar dagen draaien hebben we genoeg voorraad en kunnen we weer op de traditionele doeken overstappen. Hoe lang nog voor alles biobased is? Dat weet ik niet, maar dat uiteindelijk de grondstoffen op basis van ruwe olie verdwijnen, lijkt me wel zeker.”

De biobased Tork Heavy Duty reinigingsdoeken zijn sinds deze zomer op de markt en zijn ‘Product gecertificeerd’ als OK Biobased door TÜV Oostenrijk.

    

Deel dit artikel