Thundertrain: een tamboertrekker bij PM2

Mark van Schagen – In Cuijk vinden op dit moment verschillende projecten plaats. We willen maximaal tissue papier produceren uit recycled fibres en dit in Cuijk verwerken tot een waardevol eindproduct.

Project Thundertrain

Met project Thundertrain nemen we een van de hordes weg in het productieproces. Een van de papiermachines kan niet op maximale snelheid produceren omdat de volgende stap een lagere capaciteit heeft. Al het papier moet op een huls gewikkeld worden. Deze machine kan 2 of 3 lagen papier doubleren op een rol. Maar de grote verwerkingslijnen kunnen 1-laags papier verwerken. Als we deze stap overslaan dan hebben we minder afval en verhoogt de productiecapaciteit.

Met de tamboertrekker en nieuwe luchttamboeren kunnen we op de papiermachine direct op een huls produceren. De tamboertrekker haalt de moederrol dan van de tamboer. De hulzen zijn met 40 cm diameter en 37 kg een stuk groter dan we gewend waren, daarom zijn er ook aanpassingen gedaan bij de afdeling Verwerking zoals grotere chuck’s (metalen klossen die de afdeling Verwerking gebruikt om de rol in de machine te hangen) en til-hulpmiddelen.

Uitvoering

Begin 2019 is de tamboertrekker besteld bij de leverancier. Zij hebben al soortgelijke installaties geleverd aan andere Essity vestigingen, o.a. Neuss (D) en Stubbins (GB). Na vele gesprekken tussen de leverancier  en het projectteam in Cuijk was in april het ontwerp klaar en zijn alle onderdelen gefabriceerd. Het systeem is eerst bij de leverancier in de werkplaats opgebouwd en grotendeels getest. Vervolgens is het in drie vrachtwagens naar Cuijk vervoerd zodat in juli alles geïnstalleerd kon worden.

Tamboertrekker bij PM2

Tamboertrekker bij PM2

De leverancier heeft de installatie in 8 dagen met 6 personen opgebouwd. Daarnaast waren er 3 elektriciens bezig voor de bekabeling. Met een mobiele kraan zijn de rails en de upender (kantelaar die de MR van horizontaal naar verticaal kantelt) op de plaats gezet. Na 8 dagen zweten was het de taak aan de programmeur van de leverancier om de software in te regelen en alles te testen.

Print Friendly, PDF & Email
Deel dit artikel