Libresse maakt menstruatie bespreekbaar

Ineke van den Bemt – Onderstaand vind je het Libresse artikel uit de special “Sexuele gezondheid” van de Telegraaf d.d. 4 september 2019. Net zoals met campagnes Redfit, #BLOODNORMAL probeert Libresse ook nu onder jongeren menstruatie meer bespreekbaar te maken.

In het artikel legt Libresse uit dat er nog veel onbegrip en onwetendheid is over menstruatie onder jongeren tussen de 12 en 15 jaar. Libresse vindt het daarom belangrijk om kennis over te dragen aan deze jongeren en zo bewustwording en begrip te verbeteren. Zodat uiteindelijk menstruatie – in welke situatie dan ook – heel normaal is en dat meisjes dit niet hoeven te verbergen.


Artikel Telegraaf 4 september 2019 – Seksuele gezondheid


Taboe op menstruatie nog steeds onverwacht groot

Met een maandverbandje verstopt onder je shirt naar het toilet of stiekem aan een klasgenootje vragen of ze een tampon te leen heeft: voor veel jonge meiden zijn dit herkenbare situaties. Ondanks de stappen om ongesteldheid meer bespreekbaar te maken – kijk naar YouTubers die over hun menstruatie praten of petities om menstruatiemiddelen in de basiszorgverzekering te krijgen – heerst er nog wel degelijk een taboe op menstruatie.

Onbegrip en ongemakkelijkheid komen voort uit onwetendheid. Drie op de vier jongeren tussen de 12 en 15 jaar geeft aan weinig tot niets over menstruatie te weten., En voor iets waar je weinig kennis van hebt, kun je immers moeilijker begrip opbrengen. Onwetendheid en onbegrip speelt niet alleen bij jongeren maar ook zeker bij volwassenen. Dat blijkt wel uit het feit dat sommige meisjes wel eens een dag school missen omdat ze niet altijd toestemming krijgen om naar het toilet te gaan; ook niet als ze ongesteld zijn. Er is dus nog een hoop vooruitgang te boeken.

Educatie is het antwoord op onwetendheid. Dit lijkt misschien een open deur, maar in de praktijk blijkt goede informatievoorziening over menstruatie helemaal niet altijd voorhanden te zijn. Jonge meiden gaan vooral te rade bij hun moeder, en slechts 7% vraagt hun vader om advies. In een ideale situatie, wanneer ongesteldheid niet meer in de taboesfeer zit, kunnen we hier met zijn allen over praten op gepaste wijze; namelijk alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Hiervoor is educatie op jonge leeftijd essentieel. Nog vóórdat stigma’s, aannames en het onderwerp stilzwijgen de kans krijgen de manier waarop we met menstruatie omgaan te beïnvloeden. Hierbij is het belangrijk dat niet alleen meisjes, maar juist ook jongens leren over menstruatie. Onderzoek laat zien dat hier ook behoefte aan is; 65% van de jongeren geeft aan dat jongens en meisjes gezamenlijk les zouden moeten hebben over menstruatie.

Er is nog veel werk te verzetten om kennis, bewustwording en begrip rond ongesteld zijn te verbeteren. Libresse vindt het daarom belangrijk om kennis over te dragen aan jongeren. Dit moet in eerste instantie leiden tot het bespreekbaar maken van ongesteldheid tussen meisjes en jongens en uiteindelijk resulteren in een situatie waarin jonge meiden en vrouwen zonder schaamte of ongemak met hun maandverbandje naar het toilet kunnen lopen. Menstruatie laat zien hoe uniek en krachtig het vrouwelijk lichaam is, en dat zouden we juist moeten vieren. Met z’n allen kunnen we de weg vrijmaken voor deze toekomst waarin menstruatie wordt gezien als iets bloednormaals.

Bron: Libresse onderzoek juli 2019 n=4296 (meisjes en jongens 12-15 jaar)

Deel dit artikel