“Ik vind het belangrijk om naast mijn drukke baan, doelen te hebben in het leven”

Alexander de Jongh en broer Richard op de top van de Elbrus

Sophie Vrolijks en Alexander de Jongh – Het is de allerhoogste berg van Europa en hij ligt in de Kaukasus in Rusland: de Elbrus. Alexander de Jongh heeft hem samen met broer Richard beklommen. Hieronder beschrijft Alexander zijn reis.

‘Toen ik een tiener was beklommen we met het gezin de Grand Paradiso, dat is een flinke berg in de Alpen, dus de liefde voor het klimmen zat er al vroeg in. Lange tijd is het mijn doel geweest om de Mont Blanc te beklimmen, en dat heb ik vorig jaar met mijn broer Richard gedaan. Dit jaar wilden we een nieuwe uitdaging, en toen kwam Richard in contact met Wilco van Rooijen. Hij is een bekende bergbeklimmer en hij adviseerde de Elbrus, dit is een van de 7 hoogste bergen van elk continent.

We hebben er 8 dagen voor uitgetrokken, waarvan we er uiteindelijk 5 op de berg verbleven. Je verplaatsen in een land als Rusland is bijzonder, overal moet je formulieren overleggen waar je nog nooit van gehoord hebt, allemaal met deftige stempels. Gelukkig hadden we Serge, onze Russische gids. Hij kon ons overal doorheen loodsen na het betalen van de nodige roebels. We waren met een groep van 6 klimmers en Serge. Vanaf het high camp – de hoogste hut op 3700 meter – begon de uiteindelijke klim naar 5.642 meter. Dit hebben we in etappes gedaan, om te acclimatiseren met daarin ook een rustdag. De dag van de toppoging zijn we om 2 uur ’s nachts vertrokken en vanaf dat moment was het lopen, met kleine stappen en regelmatig pauzeren. De lucht wordt ijler dus ademhalen lastiger. We zijn over de zuidkant van de berg omhooggegaan en stonden rond half 8 op de top. Euforie! Je staat voor je gevoel op de top van de wereld en als je naar beneden kijkt zie je een eindeloze ongerepte natuur, zo wijds en open, ongelooflijk mooi. Via die kant – de noordzijde van de berg – zijn we afgedaald.

Slecht slapen, koppijn van de hoogte en een oogontsteking maakte de expeditie zwaarder dan verwacht. Ondanks dat ik hard had getraind en goed was voorbereid, ging ik aan mezelf twijfelen, terwijl je zoveel meer kan hebben dan denkt. Er zijn weer grenzen verlegd! Waarom ik dit doe? Ik vind het belangrijk om naast mijn drukke baan, doelen te hebben in het leven, zo blijf ik in balans. En hoe fijn is dat om deze samen met je broertje te bereiken! Daar hebben we veel voor over en zo’n berg beklimmen voelt als een ‘overwinning’, best emotioneel.

En nu? Tja, er zijn mooie bergen in Nepal maar ook in Argentinië. Wordt vervolgd..

Deel dit artikel