​“Je krijgt de regie over jouw eigen ontwikkeling en er zijn veel mogelijkheden” 

CUIJK – Bij Essity Operations Cuijk (aan de Lange Linden in Katwijk) veranderen grote balen gebruikt papier in hagelwitte tissues en zacht toiletpapier. Een indrukwekkend proces, waaraan de 35-jarige Frederik dagelijks zijn bijdrage levert. Hij maakt ons graag deelgenoot van zijn werk als Operator Stofvoorbereiding bij Essity. En hij nodigt je uit om zijn collega te worden. 

Voor wie bij de naam Essity niet direct een belletje gaat rinkelen: Essity is een internationaal concern, waarvan het hoofdkantoor in Stockholm, Zweden staat. Je kunt het bedrijf kennen van diverse A-merken, zoals Tena, Libresse, Edet, Tempo of Tork, allemaal hygiëneproducten. En de producten van Tork worden voor een deel in de vestiging Cuijk gemaakt. 

Van oud papier naar pulp

De grondstof voor die Tork-tissues en servetten is voornamelijk oud papier. Bij het betreden van het terrein aan de Lange Linden zie je daarvan ook gigantische stapels staan. Frederik: “Die papierbalen horen bij mijn afdeling. Een collega van me brengt die met een heftruck het gebouw binnen. En daar verdwijnen ze in de pulper, de machine die het oude papier mengt met water. Daar worden vervolgens de verontreinigingen uitgehaald, waarna de ontstane pulp als grondstof naar een van de twee papiermachines kan. Dat is heel in het kort het proces waar ik me mee bezig houd.” 

“Voor ik bij Essity kwam, heb ik van alles en nog wat gedaan”, vertelt Frederik. “De basis voor mijn werk hier, heb ik als proces operator opgedaan bij een aardappelverwerker. Daarbij reed ik iedere dag langs Essity, zo heb ik het bedrijf eigenlijk leren kennen. Ik heb het werk van operator niet tijdens een technische opleiding geleerd, maar vooral via ‘learning on the job’, zoals dat heet, praktijkleren zeg maar. Bij Essity zijn er volop mogelijkheden om cursussen en trainingen te volgen. Voor mensen met affiniteit met techniek, maar geen technische opleiding zijn er dus ook voldoende mogelijkheden. Als je goed gemotiveerd bent, zit je hier op de juiste plek. Je krijgt de regie over jouw eigen ontwikkeling en er zijn veel dingen mogelijk.

Veel zelfstandigheid

“Het fijne van het werk dat ik nu doe is de combinatie van de besturing van de machines via een beeldscherm en het werk ‘in het veld’, op de werkvloer”, aldus Frederik. “Je moet ook niet bang zijn om vieze handen te krijgen, dat hoort erbij. En je moet natuurlijk wel wat gevoel voor techniek hebben en een beetje analytisch vermogen. Heb je dat, dan krijg je hier veel vrijheid om je werk zelf in te vullen. Wel binnen de kaders van de afspraken die we met elkaar gemaakt hebben, maar toch, vergeleken met veel andere bedrijven heb je hier veel zelfstandigheid.”     

“De afwisseling in het werk maakt het voor mij leuk. Ik ga iedere dag met plezier naar mijn werk, dat is belangrijk. Komt ook door mijn collega’s hoor, ik zit in een fijn team. En wat ik ook prettig vind: we werken in een vijfploegenrooster. Twee keer ochtendienst, twee keer avonddienst, twee keer nachtdienst en dan vier dagen vrij. Ik heb een zoontje van negen maanden en die zie ik daardoor op alle momenten van de dag opgroeien. Die balans tussen werk en privé is ideaal.” 

Deel dit artikel