Live webinar voor wondzorgprofessionals

Erlgard van Kol – Zeist  |  Namens Essity is er voor zorgprofessionals een landelijk scholingsprogramma, bekend van de “Cutimed Academy”. Daar wordt in een gepaste mix kennis, ervaring en informatie over hulpmiddelen namens Essity gedeeld.

Ook in 2020 stonden we in de startblokken om het scholingsprogramma te starten. De jaarlijkse studiereis naar Hamburg en scholing over “open benen” stonden gepland. Maar, zoals John Lennon en later Acda & De Munnik zingen: “Het leven is wat je gebeurt terwijl je andere plannen maakt”. Plotseling was daar COVID-19 en werd alles anders.

Al snel merkten we dat kennis overdragen en delen van productinformatie nog steeds wenselijk was, maar ook anders kon: digitaal. Dus besloten we niet een alternatief, maar een nieuw programma te ontwikkelen. Het bestaande scholingsprogramma is en blijft van waarde.

Eerste webinar

In het najaar gaven we ons eerste webinar. We waren voor wondzorgprofessionals niet de eerste maar wel uniek: live. Omdat we als het kan zo goed mogelijk écht in contact willen zijn. Wát een uitdaging!

Want: een blik in de camera’s voelt en is anders dan in een zaal presenteren. Het vraagt om andere manieren van kennis delen, niet alleen omdat deelnemers stoppen met kijken als ze niet geboeid blijven. Presenteren op locatie betekent weten wie er voor je zit, zien of je de aandacht hebt, pauzes inlassen bij afleiding. Hoe anders is dat voor de camera. Geen non-verbale communicatie, beperktere interactie, geen lachsalvo na een goede grap. En ja, je wordt bekeken, ook even wennen.

Naast de eerste successen hebben we ook veel geleerd van deze uitdaging. We waren, en zijn, bewust maar vooral ook onbewust, onbekwaam. Wat bijzonder als het dan lukt om 85% van de deelnemers anderhalf uur te boeien. Hoe leuk is het compliment van een finance collega, die uit betrokkenheid kijkt en mailt “ik wilde nog wat werken en met één oog kijken, maar van dat werken is niets gekomen”. Het is dus gelukt! We zijn er voor en dóór onze contactpersonen. Zij blijven onze sprekers. Onze band overleeft COVID-19 met gemak. Essity voor de camera, deelnemers digitaal achter een scherm. Maar hoe dan ook: verbonden met elkaar.

 

Deel dit artikel