Fit in je hoofd, lekker in je vel

Shelley Som – Hoogezand Wat je overkomt, daar heb je weinig invloed op. Hoe je ermee omgaat, dat is mentale veerkracht. Om onze collega’s in Hoogezand bij die beslissing te helpen, hebben we spreekuren georganiseerd met een externe coach voor de mentale veerkracht: Eline Ruinemans.

Eline Ruinemans

Als onderdeel van het programma ‘Essity werkt Duurzaam Actief’ hebben we onze collega’s in Hoogezand uitgenodigd zichzelf de vraag te stellen:

  • Wil ik meer energie & veerkracht?
  • Heb ik nog genoeg plezier in mijn werk?
  • Waarom doe ik wat ik doe en wat verwacht ik ervan?
  • Voel ik frustratie als ik aan mijn werk denk?
  • Ben ik straks een vitale opa of oma?

Was het antwoord niet naar wens, dan bood een gesprek hierover met een coach mentale veerkracht uitkomst.

Wat doet de coach mentale veerkracht?

De cirkel van 8

In een aantal spreekuren bood Eline Ruinemans een persoonlijk gesprek en een luisterend oor. Waar nodig gaf zij een praktisch handvat om concreet mee aan de slag te gaan. Als externe partner werkt zij neutraal en vertrouwelijk.

De spreekuren waren toegankelijk voor iedereen die belangstelling of misschien zelfs klachten heeft. Maar ook voor leidinggevenden die advies willen voor hun team. Om het eigenaarschap te stimuleren zijn deze gesprekken op initiatief van de medewerker. De veerkrachtcoach adviseert en het is aan de medewerker om ermee aan de slag te gaan.

Zij werkt op basis van een aantal modellen. Bijvoorbeeld positieve gezondheid’ van Machteld Huber, drijfveren, EQ en ‘de cirkel van 8’ (van onm8 naar kr8, uit de slachtofferrol, zelf regie nemen).

 

 

We hebben de collega’s gevraagd wat ze ervan vinden. Enkele quotes:

“Fijn om mijn verhaal kwijt te kunnen, Eline oordeelt niet en biedt een luisterend oor”.
“Ik voel weer grip doordat ik besef dat ik een keuze heb, ook als mij wat overkomt.”
“Fijn om tips te krijgen in de balans tussen werk en privé. Ik ga er echt aan werken. Daar wordt het thuis ook fijner van.”
“Kan ik de verantwoordelijkheid wel aan, met 2 mensen op 1 machine? Het dwingt me na te denken waar ik blij van word. Spannend, maar het geeft wel ruimte.”
”Grappig, de theorie over het speelveld en de tribune. Ik kies nu bewuster of ik op het speelveld wil staan. Soms kies ik voor de tribune, dan zie beter ik wat er speelt.”
“We hadden het over drijfveren. Niet iedereen is zoals ik. Wat is het belang van de ander? Daar houd ik nu ook rekening mee. Binnenkort het tweede gesprek.”
“Gelijkwaardigheid creëer je zelf. Iedereen, los van je functie, heeft een toegevoegde waarde. Dat had ik eerder niet zo gezien. Ik ga proberen ook zo positie in te nemen.”
“Ik heb het geprobeerd, zo’n gesprek. Ik weet niet of het iets voor mij is. Maar ach, je wordt er nooit slechter van.”

De ervaring van Eline Ruinemans, coach Mentale Veerkracht:

Diverse mensen, zowel uit de ploegendienst als dagdienst hebben mij weten te vinden. Moedig vind ik dat. Zeker omdat het spannend is om over jezelf te praten. “Dat zijn we niet gewend hier.”
Iedere keer maak ik een rondje door de fabriek, zodat jullie een gezicht bij mij krijgen als coach. Letterlijk.

 

Deel dit artikel