Overgang van plastic naar kartonnen bekers

Martin DriessenLandelijk en wereldwijd is er veel aandacht voor het terugdringen van het gebruik van plastic. Ook Essity Cuijk gaat hier aan meewerken. Het verbruik van plastic moeten we zeker reduceren. Hoe kunnen we dat gaan realiseren?

In november en december 2018 hebben we de overstap van plastic naar kartonnen bekers aangekondigd. In samenspraak met Sourcing hebben we de meest ideale kartonnen koffiebekers gekozen, hierbij kijkend naar prijs/vezelkwaliteit.

December 2018/Januari 2019 was de overgangsfase. Deze periode is gebruikt om de bestaande voorraad plastic bekers uit te faseren en te vervangen door kartonnen bekers. Bij alle koffieautomaten, zowel in de coffee counters als in de kantine, zijn de inzamelbakken omgeruild en aangepast. Alle medewerkers zijn gelijktijdig geïnformeerd over onze huishoudregels voor de inzameling van koffiebekers:

  1. Porseleinen bekers worden uitgedeeld aan de eigen medewerkers. Deze Essity bekers mogen alleen in de daarvoor bestemde ruimtes gebruikt worden, niet bij werkzaamheden aan de machine.
  2. De plastic bekers binnen het gehele bedrijf (alle afdelingen) zullen vervangen gaan worden door kartonnen bekers. Ook bezoekers zullen hier gebruik van gaan maken. Deze kartonnen bekers zullen we na gebruik weer ophalen en recyclen voor ons proces om er weer papier van te gaan maken (Paper Circle).

Januari/Februari 2019: Kartonnen koffiebekers zijn geïmplementeerd. De plastic bekers zijn ook niet meer aanwezig in de diverse bekerhouders. We hebben de inhoud van diverse inzamelbakken leeggemaakt en verwerkt op één van de Deinking-lijnen. Zoals je op onderstaande foto kunt zien wordt er reeds netjes en correct ingezameld. Op twee frisdrankblikjes en enkele roerstaafjes na, zag het materiaal er prima uit.

Deel dit artikel