Nieuwe Wet Wash Glove machine in Assen

Albert Bos (assistent van de operator) en Johannes Wilbrink (operator) bij de nieuwe Teknoweb machine.

Henny van der Veen – Na de verbouwing van de productieruimte in de zomer van 2018 was Assen gereed om een nieuwe Wet Wash Glove machine te plaatsen. De nieuwe Teknoweb machine is uiteindelijk in december geplaatst en opgestart.

Naast de uitbreiding in machinecapaciteit is ook de opslagcapaciteit voor lotions uitgebreid. Elk type lotion heeft nu zijn eigen serie opslagtanks. De aansturing van alle kleppen en pompen in het lotionsysteem zijn geautomatiseerd om fouten of vermenging te voorkomen.

Een nieuwe lijn plaatsen blijft altijd spannend. Zeker omdat de levering door omstandigheden iets werd vertraagd en de verkopen in december onverwacht gestegen zijn door extra verkopen van BSN. De extra capaciteit is dus dubbel en dwars nodig. Na een aantal her-tests is de PAT ook gehaald. Ik ben trots op de projectgroep, het ondersteunende team en de operators die zich met man en macht hebben ingezet om de machine opgestart te krijgen. Ervaring krijgen kost nu eenmaal tijd, maar we zijn gelukkig op de goede weg.

Afnametest

Het project is geleid door Jan Boekelo (projectleider): “De afnametest bij Teknoweb ging goed, de machine presteerde goed, en de kwaliteit was prima. De zorgen rondom de sonic seal waren weggenomen toen bleek dat we zelfs op 500pcs/min een goede sterkte hadden.

Het plaatsen en in bedrijf nemen van de machine en de foliewrapper was een project met de nodige uitdaging. De levering van de machine stond onder druk. Van onze kant lag de planning vast, maar de Italianen wilden de machine nog wel een week houden voor het afronden en testen. Uiteindelijk hebben we ingestemd met levering op woensdagochtend i.p.v. maandag.  Om dit tijdverlies te compenseren hebben we met ons allen lange dagen gemaakt en hadden we vrijdag een machine staan die testklaar stond, een topprestatie. Omdat de trafo nog niet was aangesloten moesten we produceren op een aggregaat; de eerste was te licht, met de tweede was te produceren maar die gaf regelmatig een fout in het servosysteem. Nu, na een paar maand productie en een aantal breakdowns (cutter, tandwiel stacker) en alles aangesloten op de trafo, draait de machine goed.

In mei komt Teknoweb lang om de restpunten weg te werken en sluiten we het project af.

‘Natuurlijk is er genoeg te verbeteren aan de machine, maar ik ben niet ontevreden’

Operator Johannes Wilbrink is één van de operators die als eerste de nieuwe machine is gaan bedienen: “Toen ik werd gevraagd om als operator naar de nieuwe machine te gaan, wist ik niet zo goed wat ik kon verwachten. Het hele impregnatie- en inpakproces was namelijk nieuw voor mij. Ik bediende voorheen de twee oude machines bij Droog. Maar het is mij enorm mee gevallen. Natuurlijk is er genoeg te verbeteren aan de machine, maar ik ben niet ontevreden.”

Ondanks de extra capaciteit groeien de verkopen nog steeds sneller dan gedacht. Dat betekent dat Assen nog verder zal moeten uitbreiden in capaciteit. Dat is een mooie uitdaging!

Deel dit artikel