Essity Care Tour

Sophie VrolijksDonderdag 17 januari vond voor de tweede keer de Essity Care Tour plaats. Dit initiatief is vorig jaar in het leven geroepen omdat bij veel collega’s de wens bestond om ons gezamenlijk in te zetten voor maatschappelijke en zorgorganisaties in Zeist. De organisatie Samen voor Zeist heeft ons geholpen bij het leggen van contacten met zorgorganisaties waar wij als hygiëne- en gezondheidsbedrijf een link mee hebben.

Maar liefst 14 activiteiten waren er dit jaar om uit te kiezen, variërend van spelletjes met blinde mensen die een verstandelijke beperking hebben tot hygiëne-lessen en van een verwenmiddag tot een kahootquiz. Voor het eerst werden de hapjes ook als activiteit gemaakt. Cliënten van Bij Johannes (Abrona) zorgden samen met Essity-vrijwilligers in de keuken van Jettie voor de hapjes bij de nieuwjaarsborrel, na afloop op kantoor.

Ik zat in het groepje van Rianne en Hannah en ging met zes collega’s naar de Wijngaard in Bosch en Duin. Hier wonen mensen met een geheugenstoornis of dementie, maar er zijn ook bewoners die vanwege een fysieke beperking niet meer zelfstandig kunnen wonen. Daarnaast is er de dagopvang. Ik kom in mijn dagelijks werk niet in aanraking met bewoners van instellingen dus ik vond het best spannend.

Ontroerende verhalen

We kwamen in een gezellig ingerichte ‘kerkzaal’ waar voor al onze activiteiten stationnetjes waren ingericht. Samen met Pascale en Danielle heb ik de handen van de bewoners gemasseerd. Wat bijzonder om te doen. Sommige mensen sliepen, of vielen in slaap tijdens de massage. Met anderen heb ik leuke gesprekken gevoerd. Ik sprak twee koppels die na meer dan 50 jaar samen, nu apart van elkaar leven vanwege fysieke beperkingen of zware dementie bij een van de twee. Dat levert ontroerende verhalen op.

Nieuwe collega Paul was de barbier onder ons. Hij heeft deze middag veel mannen geschoren. In het begin was het nog een echte scheerbeurt maar omdat hij bang was om hun huid te beschadigen ging hij na een paar mannen over op ‘nep’ scheren. Dus scheerschuim aanbrengen en daarna met de achterkant van het mesje het schuim weer verwijderen. Het gevoel van aandacht is hetzelfde, maar deze manier is ook volkomen veilig! Bij het station van Hanneke en Judith werden de nagels van dames gelakt. De begeleiding van de Wijngaard verwende de bewoners (en ons) met lekkere brownies en soesjes.

Om half vijf gingen we voldaan weer terug naar kantoor in Zeist voor de speech van Alexander en de bijbehorende nieuwjaarsborrel. Een goed verzorgde borrel met heerlijke hapjes! Ik vond het ontzettend veel voldoening geven om dit met elkaar te doen en hoop dat we dit volgend jaar weer kunnen organiseren.

 

Print Friendly, PDF & Email
Deel dit artikel