Afscheid van Bretting 2

Enkele van de medewerkers die betrokken waren bij Bretting 2. V.l.n.r.:Pieter Zegers, Noud Schimmel, Louis Burki, Johan Verwoert, Frans van Geffen, Danny Rutten, William Hoffmans.

Johan Verwoert en Louis BurkiOp vrijdag 1 februari 2019 heeft de Bretting 2 zijn laatste pakjes servetten voor Essity gedraaid. Ruim 40 jaar heeft deze machine pak 500 4-vouw geproduceerd, waarvan ik, Johan Verwoert, er 31 jaar aan meegewerkt heb.

Voorheen werden de pakken servetten met de hand ingepakt, meestal door een vrouwelijke operator. Later kwam hier een automatische dozenvuller bij en stond je alleen aan deze machine.

Vroeger draaide deze machine de hele week en op zaterdagochtend werd de machine volledig gepoetst door een poetsploeg die uit Duitsland kwam.

In de grote zomervakantie (alle werknemers gingen destijds tegelijk op vakantie), werd deze Bretting helemaal uit elkaar gehaald door onze technische dienst. Alles wat versleten was, werd vervangen.

Ik herinner me ook nog dat we van alles inpakten in een pak servetten (Cd’s, dipsausjes, bloemenzaadjes, etc.), Kregen de klanten gratis bij een pak servetten.

Deze werden gewoon op het pak servetten gelegd bij de invoerketting. Iets wat nu niet meer zou kunnen, alles wordt zoveel mogelijk afgeschermd, dus ook de invoer naar de Hayssen.

Johan Verwoert

Met veel plezier heb ik aan de Bretting 2 gestaan. Het was voor mij dan ook een eer om het laatste pak te mogen draaien, temeer omdat ik met gemengde gevoelens een periode afsluit die mij herinnert aan de tijd dat ook mijn inmiddels overleden broer John aan deze Bretting stond.

Samen hadden we een speciale band en werden er, buiten werktijd, hele discussies gevoerd over hoe we deze Bretting konden optimaliseren.

Een groot compliment vond ik het ook altijd, dat als er problemen waren met het productieproces, er altijd gezegd werd “Laat Johan maar even kijken!”

Deel dit artikel