40% lagere footprint met Tork PaperCircle®

Yolanda Corbeek Papieren handdoeken hebben een hogere natsterkte dan standaard papier. Daarom mogen ze niet ingezameld worden bij het oud papier. Tork maakt het recyclen van papieren handdoeken toch mogelijk met het recycleconcept Tork PaperCircle®.

In het Tork PaperCircle®-concept worden de papieren handdoeken apart opgehaald en volledig lokaal gerecycled tot nieuwe tissueproducten. Hiermee verminderen klanten de ecologische voetafdruk met meer dan 40%* vergeleken met de huidige opties voor afvalverwerking.

Gemakkelijk

Tork heeft dit concept de afgelopen maanden getest in Nederland en Duitsland. We zijn nu klaar voor de uitrol. “Tork PaperCircle werkt vooral goed in kantooromgevingen”, zegt Wilco Nederkoorn, commercieel directeur Professional Hygiene Benelux. “Kantoormedewerkers en bezoekers zijn over het algemeen erg gemotiveerd om afvalstromen te scheiden. Het geeft hen een goed gevoel dat ze hiermee een bijdrage leveren aan een duurzamere wereld.”

We kunnen voor hen berekenen hoeveel lager hun footprint uitpakt

Dat zien we ook terug op ons eigen hoofdkantoor in Zeist. Daar zijn we sinds 1 maart 2018 begonnen met het concept en kunnen we heel tevreden zijn over de betrokkenheid van onze medewerkers en de bijbehorende resultaten bij het recyclen van de papieren handdoeken.

Accountmanager Peter Purmer voegt daaraan toe dat Tork er alles aan doet om het scheiden zo gemakkelijk mogelijk te maken. “Het is een natuurlijke beweging om de handdoeken na het drogen in de afvalbak onder de dispenser te gooien. Daarom adviseren wij om de afvalbak voor de papieren handdoeken recht onder de dispenser te plaatsen. Zo kost afval scheiden nauwelijks moeite.”

Scheiden van afval kost nauwelijks moeite

Ook voor de schoonmaakbedrijven worden de normale processen zo min mogelijk verstoord. Schoonmakers halen de zakken met papieren handdoeken op en legen ze in een aparte container. Afhankelijk van de grootte van het bedrijf wordt deze container (twee)wekelijks of maandelijks geleegd door de recyclepartner van Essity.

Deze brengt de gebruikte handdoeken naar de lokale Essity-verwerkingslocatie, die de papieren handdoeken recyclet. De gebruikte papieren handdoeken komen terug in de cyclus als nieuwe tissueproducten in plaats van restafval.

Fatili
Fatili Paka, voorvrouw schoonmaak Sodexo: “Met Tork PaperCircle is het leuk om het afval in te zamelen en apart weg te gooien. Zo ben ik indirect ook met het milieu bezig. De medewerkers die afval weggooien zijn er ook aan gewend dat ze alleen papieren handdoekjes in deze afvalbak gooien. Gelukkig grijp ik bijna niet meer in de theezakjes, appels en ander afval”.

Ronald
Ronald Verbeek, medewerker GBS in Zeist: “Ik ben er trots op om bij Essity te werken, mede omdat ze met Tork PaperCircle de gebruikte handdoekjes recyclen om er weer nieuwe bruikbare producten van te maken. Andere bedrijven zouden hier een voorbeeld aan kunnen nemen. Essity is hiermee echt duurzaam bezig”.

Bedrijven kunnen de overstap naar Tork PaperCircle maken zonder dat dit hoge kosten met zich meebrengt. “De kosten van ons concept zijn vergelijkbaar met de kosten die bedrijven anders kwijt zijn met het ophalen van de handdoeken als restafval”, zegt Wilco Nederkoorn. “De meeste bedrijven kunnen de overstap dus kostenneutraal maken. En het levert hen veel op. We kunnen voor ze berekenen hoeveel lager hun footprint uitpakt als ze met dit concept gaan werken. Daardoor leveren ze niet alleen een bijdrage aan een duurzamere wereld. Ze kunnen hier ook over communiceren, bijvoorbeeld in hun mvo-jaarverslag.”

Kijk voor meer informatie op www.tork.nl/torkpapercircle


* Resultaten van een levenscyclusanalyse (LCA) uitgevoerd door Essity Tork en geverifieerd door IVL, Swedish Environmental Research Institute Ltd, 2017, waar rekening is gehouden met de vermeden processen.

Deel dit artikel