Zij-instromers Tim en Soufian zijn blij met hun overstap naar de techniek

Dit artikel verscheen eerder in het huis-aan-huisblad de MaasDriehoek, in de regio Gennep. In het kader van de regionale bekendheid en het vervullen van huidige en toekomstige vacatures zoeken we in Gennep op verschillende manieren publiciteit. Het publiceren van artikelen is er een van. 

De hoofdrolspelers, Tim (links) en Soufian

Op jonge leeftijd een beroepskeuze maken en je leven lang dezelfde baan houden. Er zijn niet veel mensen die hun werkzame leven zo inkleden. Tim en Soufian bijvoorbeeld, werken nu in een technische functie bij Essity Gennep, maar maakten eerst een totaal andere keuze. Waarom maakten ze op relatief jonge leeftijd al een carrière-switch en hoe bevalt het om zij-instromer in de techniek te zijn?   

Essity is niet bij iedereen even bekend. De producten als Tena, Libresse, Hansaplast, Edet of Tork zijn dat wel. Het bedrijf met hoofdkantoor in Zweden heeft in Nederland een kantoor in Zeist en productielocaties in Hoogezand, Suameer, Cuijk en Gennep. In Gennep – eigenlijk Heijen – worden door ongeveer 230 medewerkers producten onder de merknaam Tena gemaakt.   

Carrière-switch

Onder die medewerkers ook Tim en Soufian, respectievelijk Procesoperator en Technisch operator. De overeenkomst tussen beiden is hun rigoureuze carrière-overstap. Zo maakte Tim na zijn middelbare school de keuze voor de CIOS (Centraal Instituut Opleiding Sportleiders), met het idee om uiteindelijk fysiotherapeut te worden: “Maar dat is na de CIOS nog een lange studieroute. Ik heb toen besloten dat ik de opleiding accountancy wilde doen, maar dat bleek geen gelukkige keuze.” Soufian behaalde in 2012 zijn MBO-4-diploma Marketing & Communicatie: “Maar ik kwam er al snel achter dat ik er niet van houd om achter een computer te zitten. En dat was het toch wel hoofdzakelijk.”

“Het beviel goed en dat maakte de overstap makkelijk”

Tim: “Ik maakte kennis met Essity dankzij een bijbaantje, via een uitzendbureau. Dan leer je niet alleen het werk in de fabriek kennen, maar ook je collega’s en de werksfeer. En ja, dat beviel erg goed en maakte de overstap erg makkelijk. Ik kreeg van Essity de mogelijkheid om een opleiding te gaan volgen en ben nu bezig voor mijn diploma Mechatronica via de BBL. Dat is vier dagen per week werken en één dag in de week naar school.” 

Essity biedt medewerkers volop kansen om opleidingen te volgen en door te groeien binnen het bedrijf. Tim: “Ik zit pas in het eerste jaar, maar ik heb het erg naar mijn zin. Ik werk nu als Procesoperator, straks als ik klaar ben met de opleiding ben ik Technisch Operator. Wat me ook heel goed bevalt, is de goede work-life balance. Door de ploegendienst heb je relatief veel vrije tijd.”

Begonnen als uitzendkracht

Soufian is al wat langer bij Essity Gennep aan het werk. Eerst als uitzendkracht terwijl hij de opleiding Marketing & Communicatie volgde. Na zijn overstap naar de techniek ging hij via Essity de MBO-4-opleiding ‘Allround Operationeel Technicus’ volgen. Twee jaar geleden haalde hij zijn diploma en groeide hij door naar de functie Technisch Operator, een functie die hem op het lijf geschreven is: “De machines bij Essity Gennep zijn veel meer high-tech dan mensen van buiten denken. Maar het leukste vind ik dat je hier in zelfsturende teams werkt en dat je samen het productieproces bewaakt”, aldus Soufian. “Je hebt veel vrijheid bij het invullen daarvan. En je staat er nooit alleen voor.”

Soufian en Tim zijn blij dat Essity hen een opleiding heeft aangeboden en hen daarmee de kans heeft gegeven om een mooie functie in de techniek te gaan vervullen. Soufian: “Als je hart bij de techniek ligt, krijg je bij Essity volop mogelijkheden om je daarin verder te ontwikkelen en werk te doen dat je echt leuk vindt. Ook als daar omscholing voor nodig is of als je alsnog een technische opleiding wilt afmaken waarmee je ooit voortijdig bent gestopt. Er zijn veel doorgroeimogelijkheden en op dit moment ook voldoende vacatures om je carrière binnen Essity te starten. We kunnen het iedereen aanraden!”

Print Friendly, PDF & Email
Deel dit artikel