Tweelingbroers over het werken bij Essity Gennep
Dit artikel verscheen eerder in het huis-aan-huisblad de MaasDriehoek, in de regio Gennep. In het kader van de regionale bekendheid en het vervullen van huidige en toekomstige vacatures zoeken we in Gennep op verschillende manieren publiciteit. Het publiceren van artikelen is er een van.
“Je houdt genoeg tijd over, de verhouding werk-privé is uitstekend”
Bij Essity Gennep (gevestigd in het nabijgelegen Heijen) werken ongeveer 230 mensen. Onder hen ook een tweeling: Jan en Kees Moons. Dat je als tweeling een wieg deelt is logisch, maar dat je op volwassen leeftijd bij hetzelfde bedrijf komt te werken, is vrij bijzonder. Zeker gezien hun uiteenlopende studie-achtergrond.
Jan werkt het langst bij Essity, al sinds 1993. Met zijn diploma MTS Werktuigbouwkunde startte hij als uitzendkracht bij Molnlycke, zoals het bedrijf destijds heette. “Er heerst een informele sfeer, het is een fabriek waarin mensen (zowel mannen als vrouwen) zich thuis voelen. En je krijgt hier alle kansen om je te ontwikkelen.” Broer Kees vult hem aan: “Maar dan moet je wel pro-actief zijn. Zelf initiatief laten zien.”
Van potplant naar high-tech
Kees was in die tijd kweker van potplanten. Met zijn middelbare tuinbouwschool een logische keuze. Maar het was hard en veel werken, met aan het eind van de maand een matig inkomen. “Jan heeft me hier in 2000 geïntroduceerd en een goed woordje voor me gedaan”, zegt Kees. “Van planten kweken naar high-tech machines is geen voor de hand liggende stap. Ik werd trouwens om die reden in eerste instantie afgewezen, maar gelukkig kreeg ik daarna nog een kans. Die tweede sollicitatie heb ik samen met Jan voorbereid. Da’s het geluk als je broer er al werkt.”
“Onze machines zijn high-tech en die doen het werk voor je”
Jan, technisch operator: “Eén van de pijlers voor mij is het Team Based Work System, de zelfsturende teams. Dat betekent dat je als team (meestal 3 mensen per dienst, red.) de baas bent over je eigen machine, je neemt zelf beslissingen.” Kees werkt op een andere afdeling als process operator, maar volgens hetzelfde principe van zelfsturing: “Als je iets verkeerds doet, gaat hier je kop er echt niet af. Maar niets doen, dat is geen optie.”
Machines doen het werk
Jan: “Bij een fabriek denken mensen vaak nog aan een lopende band en aan zwaar werk. Onzin natuurlijk. Onze machines zijn high-tech en als je de zaken goed voor elkaar hebt, doen die het werk. Als je bij ons 10% van de tijd met gereedschap in je hand staat, gaat er iets niet goed.”
Over de werktijden: “De verhouding werk-privé is uitstekend. In de ploegendienst werk je meestal 33,6 uur per week en dan houd je veel tijd over voor privé-dingen. Van overwerk is vrijwel geen sprake en je staat nooit in de file. Ideaal dus!”