Doe Dag bij Essity: ‘Het gaat allemaal zo snel hier, dat is mooi!’

Onderstaand artikel over de Doe Dag is geschreven door de redactie van MaasDriehoek (uitgeverij Talvi).

Het is niet anders. Na een goed feestje moet je weer aan de bak. Ook ruim 800 vmbo-leerlingen van het Elzendaalcollege, Metameer, het Merletcollege en Visio Grave uit de gemeenten Land van Cuijk en Gennep moesten na het daverende OnStage Beroepenfeest op 10 mei, naar de zaak. Op dinsdag 24 en 31 mei vonden de zogenaamde Doe Dagen plaats, waarbij de leerlingen een kijkje mochten nemen bij verschillende beroepsbeoefenaars. Gelukkig is zo’n kijkje in de keuken een feest an sich.

Wellicht onze toekomstige collega’s

Oma’s autodeur zwaait langzaam open. Na een gepaste groet wordt er langzaam richting de voordeur van Essity in Heijen geschuifeld. Eenmaal binnen smelten de koude zenuwen weg als sneeuw voor de zon dankzij het warme onthaal van Roel, Chris en Bart, allen medewerkers van Essity. Al op het Beroepenfeest heeft het zevental jongens kennis gemaakt met de Essity-ers, waardoor de eerste kou uit de lucht is. “Wie weet nog wat we hier maken,” vraagt Roel opgewekt. “Luiers!” wordt er met puberale gekscherendheid gereageerd. “Dat klopt. Maar wij maken nog veel meer hier. Wij maken hier eigenlijk inco-materiaal.” Roel pakt een aantal producten, om te laten zien hoe veelzijdig de fabriek in Heijen wel niet is. De eerdergenoemde luiers komen tevoorschijn, maar ook de bekende broekjes voor incontinentie, onderleggers en slabben passeren de revue. “Al deze producten worden wereldwijd verkocht, maar die maken wij hier. En daarvoor hebben wij heel veel machines staan.”

Nog voor de jongemannen dit machinearsenaal mogen aanschouwen raken ze verbijsterd door een korte demonstratie. Het inco-materiaal van Essity blinkt uit in zijn absorberend vermogen. Een grote en (gelukkig) schone luier wordt opgelegd, waarna één van de leerlingen een flinke fles rode vloeistof erin mag gieten. De tienerogen worden groter als ze zien hoe 0,75 liter vloeistof zonder morsen verandert in een gel-achtige substantie. Roel: “En dan is dit pas de plus-variant. We hebben er nog ééntje die veel meer kan opnemen.”

Roel kan tot in de kleinste detail het hele productieproces van een luier vertellen.

675.000
Het wordt tijd voor de rondleiding. Gehuld in witte, hygiënische outfits, veiligheidshesjes en met gele oordopjes in trekt het gezelschap door de eindeloze Essity-hallen. De jongens hadden allemaal een match met Essity vanwege hun interesse in techniek. Maar weinig plekken in de regio omvatten dit niveau aan machinewerk; ogen komen te kort. “Hoeveel luiers maakt één machine per dag, denken jullie,” vraagt Bart. Aarzelend wordt er een gok gedaan: “70.000?” Bart: “Helaas, dat is heel koud. Deze machine produceert er 490 per minuut. Dat zijn er zo’n 675.000 per dag!”

“Opgepast, even aan de kant,” zegt Chris. Een volledig zelfrijdende robotheftruck komt in een slakkengangetje voorbij. Nu is het nog fascinerend, maar aan het einde van de rondleiding vallen de groene gevaartes al niet eens meer op. “Die rijden hier dan en nacht rond,” vertelt Roel. “Er is geen chauffeur meer nodig. Tot dat de wifi uitvalt…”

Nadat alle fabriekshallen zijn bekeken, en de vragen afgevuurd, komt het gezelschap aan in de leerruimte. Nieuwe werknemers komen hier om de fijne kneepjes van het vak te leren, nog voor ze aan het echte werk beginnen. Middels verscheidene kleine opdrachtjes maken de jongemannen kennis met de techniek.

Je leert zo veel
“Ja, dit was wel erg leuk!” is de algemene reactie naderhand. Eén van de jongens prijst de variatie in de fabriek en de “heel veel verschillende werkzaamheden.” De bij het Beroepenfeest gemaakte match blijkt dan ook niet voor niets. “Hier is heel veel techniek. Dat vind ik gaaf. Bij de andere Doe Dag was dat veel minder. Dat vond ik maar saai.” Een andere leerling springt bij: “Het gaat allemaal zo snel hier, dat is mooi!”

Over de On Stage Doe Dagen zijn de techneuten in spé stuk voor stuk te spreken. “Ik denk dat je hier heel veel van leert. Je kunt echt alles vragen. Dat werkt veel beter dan alleen maar wat lezen.” Heeft Essity hier een aantal toekomstige werknemers te pakken? De tijd zal het leren. Maar dat de Doe Dag een waar feest is gebleken, dat staat buiten kijf.

Deel dit artikel