Warmteterugwinning in Hoogezand

Peter Zuur en Henk Noot – Hoogezand  |  Zo langzamerhand is verduurzamen wel een ingeburgerd begrip. We hebben er ook al vaker over geschreven. Verduurzamen leeft niet alleen bij Essity, maar ook thuis zijn we volop bezig zo duurzaam mogelijk te leven en te wonen, waarbij energiebesparing ook nog eens een positief effect heeft op de portemonnee. Je hebt vast ook wel eens gehoord van een WTW ofwel een warmte-terugwin-systeem. Dat komt zo’n beetje neer op het recyclen van de warmte. Dat kan thuis, maar ook bij Essity Hoogezand…. Alleen daar is het project iets groter.

In Hoogezand zijn de voorbereidende werkzaamheden voor een WTW in de hal van de Heracles machines (waar onze TENA Lady producten worden gemaakt) al in 2020 gestart. Natuurlijk moet er voor dit soort investeringen budget worden vrijgemaakt en daarnaast moesten ook de nodige aanpassingen aan de gebouwen plaatsvinden. Voordat er een behoorlijke installatie op het dak kan worden geplaatst, moesten er bijvoorbeeld eerst nieuwe kolommen ter ondersteuning worden gebouwd.

Daarnaast moesten er in de bestaande installaties aanpassingen worden uitgevoerd. De “uitlaten” van de Heracles machines lopen langs een zogenaamde warmtewisselaar, die is aangesloten op een stoffilter. De lucht die weer uit het stoffilter vrijkomt, wordt weer gebruikt voor het verwarmen van water/vloeistof, dat gebruikt wordt voor onze HVAC (Heating Ventilation Airconditioning) installatie. Deze HVAC-installatie zorgt op zijn beurt weer voor de juiste temperatuur en luchtvochtigheid in de fabriekshal, belangrijk voor onze productiemachines.

Bij de nieuwere machines wordt al gebruik gemaakt van een WTW. Er is nog een aantal oudere machines die nog omgebouwd zouden kunnen worden met een WTW. Naast de energiebesparing die ons dat oplevert, is dat ook een mooie bijdrage aan duurzaamheid.

 

Deel dit artikel