De kunst van het (online) luisteren in 12 stappen

Eline Ruinemans

Eline Ruinemans – Hoogezand  |  Het lijkt zo vanzelfsprekend… tijd nemen voor reflectie, benoemen wat er is en elkaar écht in de ogen kijken. Maar wannéér doe je dat en hoe dan, in de hectiek van alledag waarbij fysieke ontmoetingen nog beperkt mogelijk zijn.

Alle dertig leidinggevenden én het HR-team in Hoogezand nemen de uitnodiging voor een online dialoog over Leiderschap aan. Persoonlijke gesprekken van twee uur in groepjes van vijf, onder externe begeleiding. De groeisessie staat in het teken van Trust en Empowerment, één van de negen competenties in het Leiderschapswiel met haar oorsprong in 2020.

Binnendruppelen in Teams

Eén voor één druppelen ze binnen in Teams. Grappig om te verkennen waar en hoe iedereen erbij zit. De één belt in vanaf een zolderkamer, met een geblurde achtergrond waar de contouren van de cv-ketel bijna niet zichtbaar zijn. ‘Even een vestje aan, het is hier koud.’ Een ander komt net van de werkvloer aan in haar kantoor. ‘Poeh, wat een hectiek. Telefoon uit, koffie bij de hand’. Iedereen is er, met aandacht.

Een online training vraagt om variatie. Zowel fysiek als mentaal. Het beeldscherm is niet het meest gewilde uitzicht. Een ludiek vragenspel zorgt voor een vrijmoedige kennismaking, met de opdracht: ’Sta op wanneer het antwoord JA is’. ‘Wie heeft er aan topsport gedaan? Wie woont er in zijn geboorteregio? Ben je de dirigent of conciërge van je team’? Ik geef de vragen uit handen. ‘Wie gaat er met plezier naar het werk’? Het gesprek dat hier en nu ontstaat, raakt menigeen. De openheid verbindt de deelnemers in leiderschap en energie. Hoe bouw je aan het hogere doel, zonder je eigen normen en waarden te verliezen? Wat is het doel van jouw team? Wat is jouw waarom?

Leading others

Leading others by leading self. Leidinggeven aan een team vraagt om autonomie en vertrouwen. Ik zie stoere mannen en vrouwen die spreken met oprechte aandacht, vanuit zichzelf en richting hun team. De gezamenlijke stip op de horizon creëert verbinding. De weg ernaar toe vraagt ruimte en tijd. Als piketpaaltjes hiervoor volgen in juni intervisie en dit najaar een vervolgsessie in het teken van Leading Others.

Online vergaderen kunnen we bijna allemaal. De kunst van het luisteren vraagt oefening. Hierom twaalf tips, ‘round the clock’, om deze kunst te beoefenen.

De kunst van het luisteren:

 1. Zoek de stilte op, zonder achtergrondruis.
 2. Onderzoek het belang van de ander én het hogere belang.
 3. Vraag 3 x door ter verdieping.
 4. Vier successen, geef een compliment. Ook over wat de ander laat zien tijdens de meeting.
 5. Raise your hand. Neem positie in, stel grenzen en houd het kort.
 6. Hier: Wees je bewust van de ruimte waarin je zit.
 7. Leun achterover. Neem tijd voor rust, reflectie en bezinning.
 8. Bied actief aandacht, luister met medeleven en humor.
 9. Neem tijd om te reflecteren, herken leermomenten
 10. Bouw tussen sprekers 10 seconden stilte in, voor nieuwe inzichten.
 11. Ga uit van gelijkwaardigheid, ieder met eigen expertise en rol.
 12. Nu: Pak het moment zoals het is. Later is voor straks.

 

de kunst van het luisteren


Eline Ruinemans is leiderschapstrainer en coach mentale veerkracht. Interactief met visie op business, rake vragen in het moment en humor in het samenspel. www.elineconsult.nl

Print Friendly, PDF & Email
Deel dit artikel