ReSer: Extra XpressNap in Cuijk

Adrián Emödi & Tom Coppen – Cuijk  In Cuijk wordt hard gewerkt aan de voorbereidingen van de volgende XpressNap productielijn: ‘ReSer’. De naam ReSer (Recycled Servetten) komt voort uit een competitie waarbij namen zijn ingezonden door de medewerkers. Uit alle inzendingen had ReSer veruit de meeste stemmen.

ReSer wordt al de vierde XpressNap lijn op de verwerkingsafdeling en zal eind zomer van 2020 in bedrijf worden genomen. Tork XpressNap is een populair, 100% gerecycled servet waar veel marktgroei in zit. Ook één van onze grote klanten zal de overstap naar dit product gaan maken waardoor we met deze nieuwe lijn de extra vraag kunnen gaan produceren en leveren.

Verschillende moederrolbreedtes

ReSer zal bestaan uit twee hoofdmachines: een Bretting servettenmachine en een Infinity dozenvuller. De Bretting machine verwerkt de moederrol tot de bundels met servetten en doet dit met voor Cuijk bekende technieken. Maar wel vol met vele verbeteringen! Dit komt mede doordat we vroeg zijn betrokken bij het ontwerpproces van de machine, we input hebben kunnen leveren wat de knelpunten zijn in de oudere machines en welke stappen we hier kunnen maken. Tevens is de machine uitgerust met twee soorten afwikkelstellingen waardoor we twee verschillende moederrolbreedtes kunnen verwerken, wat weer gunstig is voor de invulling van de papiermachines.

ReSer Bretting machine

De Infinity dozenvuller is nog een relatief nieuw fenomeen in Cuijk. In 2019 is de eerste machine hiervan in gebruik genomen. Vanwege de degelijke constructie, eenvoudige bediening, hoge betrouwbaarheid en enthousiaste reacties van de operators, is er gekozen om ook voor ReSer deze dozenvuller aan te schaffen.

Infinity machine

Gereed product

Vanwege de COVID-19 crisis is dit een bijzonder project. Op moment van schrijven staat de Bretting servettenmachine klaar in de Verenigde Staten bij de leverancier om getest en afgenomen te worden, maar vanwege reisrestricties kan het projectteam van Cuijk hier niet fysiek naartoe. Er wordt dus gewerkt aan alternatieve methodes om dit toch succesvol te laten verlopen. Door middel van een live videoverbinding en een uitgewerkte agenda met instructies kan er toch meegekeken worden naar hoe de machine door alle testen heen gaat. Gelukkig zijn er ook nog enkele Essity-collega’s in de VS bereid gevonden om wèl fysiek aanwezig te zijn, om voornamelijk de kwaliteit van de producten te kunnen beoordelen. Een tijd van crisis vraagt om creatieve oplossingen!

Per boot naar Cuijk

Als de machine succesvol getest is, zal deze per boot richting Cuijk komen voor de installatie. In de tussentijd zijn de werkzaamheden in Cuijk al in volle gang. Alle faciliteiten rondom de machine worden voorbereid zoals nieuwe vloeren, een moederrolkraan en alle benodigde aansluitingen om de machines te voorzien van energie. Wanneer de machinedelen arriveren kunnen deze meteen op de juiste plek gezet en aangesloten worden.

Net zoals bij voorgaande XpressNap projecten zal er een team van operators opgeleid worden. Tijdens deze opleiding wordt er ook steeds meer aandacht besteed aan een goed gedefinieerd takenpakket en het werken volgens standaard werkmethodes. Zeker naarmate er meer XpressNap machines bij elkaar staan wordt het steeds belangrijker én makkelijker als we al deze machines bedienen, onderhouden en schoonmaken volgens dezelfde standaarden!

Cuijk is erg trots op het huidige machinepark en de ontwikkeling hiervan. Met ReSer als toevoeging aan de XpressNap vloot staan we sterker voor de toekomst!

links Tom Coppen, rechts Adrián Emödi
Deel dit artikel