Future Palletising Department Hoogezand

Jos Bodewes  –  Alweer zo’n twee jaar geleden, mochten we de komst van een nieuwe machine aankondigen. De naam van het project, om de komst van deze machine vlot te laten verlopen, was BlueBell. Inmiddels is de machine omgedoopt tot “Infinity” en produceert TENA producten.

Met de komst van de Infinity moesten er veel zaken worden aangepast en voorbereid. Denk daarbij aan het voorbereiden van de plek waar de machine moet staan (een dergelijke machine is toch al gauw 40 meter lang), het aanleveren van grondstoffen, elektrische- en warmtevoorzieningen, luchtdrukinstallaties, etc.

Al deze zaken staan in twee zinnen op “papier” maar vergen maanden van voorbereidingen. Zodra de machine is geïnstalleerd worden er natuurlijk diverse testen uitgevoerd met het product. Het product wordt niet eerder op de markt gebracht, totdat het voldoet aan al onze specificaties. Zodra we daarover 100% tevreden zijn, kan de productie voor de markt beginnen. Deze nieuwe Infinity machine heeft een hoge productiesnelheid en daarmee wordt ook onze afdeling waar de producten op pallets komen zwaarder belast. Zoveel zwaarder zelfs, dat is besloten deze afdeling, Palletising Department, aan te passen op deze en komende nieuwe machines. Met deze aanpassing, het toekomstbestendig maken van onze PD, is een aanzienlijke investering gemoeid.

 

In de eerste plaats was het nodig dat er van de nieuwe machine een nieuwe “brug” zou komen om alle producten van de Infinity machine te vervoeren (via een lopende band) naar de PD. In de PD is een nieuw palletiseerconcept gemaakt met twee palletizers voor de Infinity-producten. De Infinity machine produceert in twee zogenaamde “legs”. De producten komen op twee banden van de machine af en dat kunnen ook nog eens twee verschillende product/artikelnummers zijn. Een scanner in de PD leest de labels en zorgt dat alle gelijke producten op een pallet komen, die daarna wordt geseald.

In het nieuwe palletiseerconcept wordt elke productielijn (of leg) direct gekoppeld aan een palletizer. Nu wordt het eerst verzameld op tafels. In het concept wat nu neergezet is in hal 22 van PD zijn behalve de aanvoerbanden, de palletizer ook de foliewikkelaar, de label-applicator, een palletstapelaar en een contourscan geïnstalleerd. Ook is er een reject voor afgekeurde pallets en een mogelijkheid om pallets weer opnieuw in het systeem te voeren. Vanuit hal 22 gaat de pallet die gereed is direct op de pallettransportband richting het Finished Goods Warehouse.

Deze eerste fase is afgerond, de tweede fase is inmiddels begonnen. Hier gaan we de nieuwe palletiseerstraat ook aansluiten op twee machines waar de TENA pants op worden geproduceerd ….

Deel dit artikel