Fase 2 Thunderbird (Deinking Upgrade) ‘bijna’ afgerond…

Martin Driessen, Projectteam Thunderbird  –  Eind vorig jaar, week 45 om precies te zijn, zijn we begonnen met het uitvoeren van fase 1 van het Thunderbird project. Hierbij is lijn 3 omgebouwd, om uiteindelijk meer capaciteit uit deze lijn te halen. De opstart hiervan verliep niet helemaal vlekkeloos. Met name de 2e trap in de grof reiniging gaf erg veel problemen. Door een rejectflow te bypassen, andere pompen te proberen en uiteindelijk de Wonderpipe te installeren, is de lijn toch aan het draaien gekomen.

Maar door ieders inzet hebben we bereikt wat we wilden bereiken, van 3,8 ton zijn we naar 4,5 ton/uur gegaan!

Fase 2 van dit project was een nog grotere ombouw, maar dit keer van lijn 2.

Tijdens normaal bedrijf is er, op de oude locatie van stoflijn 1, een compleet nieuwe dispergeerinstallatie geplaatst. De oude installatie van lijn 2 kon niet voldoende capaciteit meer leveren en was ook sterk verouderd. In de tussentijd zijn er ook op diverse andere plekken al wat aanpassingen doorgevoerd. Dit als voorbereiding voor de grote stilstand in week 19-20.

In week 19 zijn we begonnen met de gehele ombouw van het restant van de lijn. Te beginnen met het afbreken van de oude dispergeersectie van lijn 2. Toen het sloopwerk gereed was kon worden begonnen met het opbouwen van nieuwe installaties.

Op die positie is een extra wasser (DNT) geplaatst om extra as uit het oud papier te kunnen verwijderen en de pulp alvast wat in te dikken voor de volgende processtap.

Daarnaast zijn er een 5-tal boogzeefinstallaties geplaatst om vezels vanuit het filtraatwater van deze wasser (DNT) terug te winnen. Voorheen zouden we deze vezels gewoon kwijtraken.

Naast alle aanpassingen in het pulpsysteem is ook het watersysteem volledig vernieuwd. De oude “DAF” (oude mechanische waterzuivering) is nu in gebruik als watertank en boven deze tank is een nieuwe installatie geplaatst. Hierop zijn de zgn. Tigerfloats gemonteerd die nu het proceswater uit lijn 2 volledig mechanisch zuiveren.

Naast veel nieuwe software is ook een groot gedeelte van de MCC is omgebouwd. Lijn 2 heeft nu eenzelfde technologische opzet gekregen als bij lijn 3.

Met man en macht is vanaf week 19 hard gewerkt om dit voor elkaar te krijgen. 24 uur per dag en zelfs in de weekenden is iedereen druk in de weer geweest om deze ombouw te realiseren.

Vanaf week 22 zijn we begonnen met het opstarten van de nieuwe lijn en zien we nu al de eerste positieve resultaten. Een stabiel draaiende lijn 3 en een lijn 2 die elke dag de output aan het verhogen is. Het streven is om de output van lijn 2 naar 4 ton/uur te krijgen, zodat we voor de toekomst voldoende oud papierpulp kunnen produceren.

Print Friendly, PDF & Email
Deel dit artikel