Duurzaam ondernemen in Hoogezand

Koeltoren nieuw type, die we voor WTW gaan gebruiken via een HVAC-installatie.

Peter Zuur & Henk Noot  –  Duurzaamheid. Daarover wordt heel veel geschreven en is natuurlijk een heel breed onderwerp. Duurzame inzetbaarheid van medewerkers, duurzaam opgewekte energie, duurzaam produceren, enzovoort. In Hoogezand staat duurzaam, in alle facetten, ook hoog op de agenda.

Onze afdeling Utilities houdt zich o.a. bezig met het duurzaam maken van onze fabriek op het gebied van energie. Een tijdje terug zijn we begonnen met het vervangen van de oude TL-verlichting door nieuwe en veel zuiniger ledverlichting. De eerste aanschaf van ledverlichting is wel duurder dan bijvoorbeeld TL-verlichting, maar dit wordt al snel terugverdiend met lagere energiekosten. Ook genereert ledverlichting minder warmte, wat in onze productieomgeving dan ook niet behoeft te worden teruggekoeld. Verder gaat ledverlichting drie keer langer mee dan TL-verlichting en hebben we op den duur minder onderhoudskosten. Ten slotte, maar zeker zo belangrijk, zijn de werkomstandigheden voor de collega’s door deze ledverlichting verbeterd omdat ledverlichting meer het daglicht benadert dan TL-verlichting.

WTW

Daarnaast zijn we met een project bezig voor warmte-terug-win (WTW) in de hal van de Heracles machines (waar de TENA lady producten worden gemaakt). Dit houdt in dat we de warmte die de stoffilters uitblazen, gebruiken om de productiehal via de HVAC installatie (klimaatbeheer-installatie) te verwarmen. Hierdoor hebben we bijna geen gas meer nodig om deze hal te verwarmen. We denken daarmee een besparing van ongeveer 100.000 euro op jaarbasis te realiseren. Deze investering is in Zweden goedgekeurd omdat er een goede business case is aangeleverd op zowel milieugebied en kostenbesparing.

Zo’n twee jaar geleden hebben we persluchtlekkage-meting gehad voor de hele fabriek. Dat gaan we dit jaar weer doen. De laatste keer zijn er lekken geconstateerd, met een kostenpost van zo’n 10.000 euro aan energiekosten op jaarbasis. De lekkages zijn inmiddels verholpen. We vragen onze collega’s om zelf ook de ogen en oren op te houden, want veel kleine lekkages maken samen toch een behoorlijke kostenpost. Bijvoorbeeld: een gat van 1mm kost 393 euro op jaarbasis, een gat van 5mm kost 9815 euro op jaarbasis en een gat van 10mm kost 40.000 euro op jaarbasis.

 

Toekomstplannen zijn er ook genoeg. Zo gaan we bezig met WTW (warmte-terug-win) vanuit de koeltorens van onze compressoren. Deze compressoren verzorgen de perslucht voor onze machines. Bij het produceren van perslucht ontstaat warmte. Deze wordt teruggekoeld door middel van koeltorens die op onze daken staan, in totaal vijf stuks. De warmte wordt nu naar buiten geblazen (en daar zouden we theoretisch het hele dorp Hoogezand mee kunnen verwarmen 😊). Uiteindelijk willen we deze warmte gaan gebruiken in onze HVAC installatie (klimaatbeheer-installatie) om de productiehallen te verwarmen.

Dus al met al is er al heel veel gerealiseerd in Hoogezand, maar voor de toekomst staat er aan duurzame ontwikkelingen of investeringen ook nog genoeg op de agenda.

Print Friendly, PDF & Email
Deel dit artikel