Duurzaam actief: ben je een stresskip of een koele kikker?

Shelly Som – De belangrijkste aanleiding om het over werkdruk te hebben, is dat jullie het zelf hebben aangegeven: met het onderzoek over duurzame inzetbaarheid, het Essity Engagement Survey, de CAO-onderhandelingen en natuurlijk in de individuele gevallen. Wat dat betreft zijn we niet heel anders dan de rest van Nederland. Daarom hebben we afgesproken aandacht te besteden aan werkdruk.

We zijn vaak druk, druk, druk. Wanneer is het ‘gewoon druk’ en wanneer wordt het echt teveel? Veel mensen ervaren een vorm van werkdruk. Is dat erg? Nee, dat hoeft niet. Wel is het heel belangrijk goed te herstellen. Zolang inspanning en ontspanning met elkaar in balans zijn, is er niets aan de hand.

Zorg dat je op tijd de signalen herkent en handel daarnaar. Daarnaast hangt het gevoel van werkdruk ook samen met plezier in het werk. Als je meer buffers hebt, zoals fijne collega’s en een goed privéleven, kun je meer aan dan wanneer je het gevoel hebt er alleen voor te staan.

Actie

Om je op weg te helpen hebben we voor Essity Hoogezand een workshop samengesteld. Begin bij het begin. Waar sta jij op de stressladder? Hoe herken je signalen? Maar ook: wat kun je zelf doen om je gevoel van werkdruk te beïnvloeden? Het doel van de workshop is om met elkaar in gesprek te gaan, dat het ervaren van werkdruk gewoon bespreekbaar is. Door inzicht te krijgen in signalen en oorzaken kun je kijken welke stap jij kan zetten om van werkdruk naar meer werkplezier te gaan.

De eerste groepen leidinggevenden zijn gestart. Daarna kijken we welke teams er baat bij hebben. Heb jij ook interesse? Spreek dan vooral je leidinggevende aan en dan kunnen we kijken of deze workshop iets is voor jouw team.

Waar sta jij op de stressladder?

Zeg eens eerlijk.

  • Hoe gaat het echt met je? Doe jij de dingen die goed voor je zijn?
  • Waar herstel je van? Heb je genoeg herstel?
  • Wat geeft je energie? Hoe kun je daar meer van krijgen?
  • Wat kost je energie? Wat kun je doen om dat te verminderen?

Herstellen

Het herstellen van je werk wordt nogal eens onderschat. Hoe beter je herstelt, hoe meer veerkracht je hebt. Zo blijft de weegschaal van wat energie kost en energie geeft in balans. Kijk maar eens naar dit geinige filmpje. Herstellen doe je door goed te slapen, verstandig te eten, voldoende bewegen, fijne contacten. Waardoor herstel jij nog meer? Lukt het niet meer te herstellen en dreigt het je teveel te worden? Schakel dan hulp in. Je leidinggevende, HR en de bedrijfsarts staan voor je klaar. Als wij niet weten hoe het echt met jou is, kunnen we niet helpen om het voor jou te verlichten. Blijf er niet mee rond lopen, maar ga in gesprek!

Wat biedt Essity Hoogezand nog meer?

We hebben verschillende hulpmiddelen beschikbaar om je om weg te helpen.

Deel dit artikel