Aparte persinstallatie voor onze zwarte productvarianten

Patrick de Bie – Begin dit jaar is er voor onze Pantsmachine (Machine 60) een zwarte productvariant bijgekomen. Normaal gesproken verwerken wij afkeurproducten (rejects) in onze verwerkingsinstallatie, waarna de superabsorber en pulpvezels weer hergebruikt worden. Maar na testen met zwarte producten in onze bestaande verwerkingsinstallatie bleek dat er zwarte vezels zichtbaar waren in de gerecyclede pulp en dat deze niet meer geschikt was voor hergebruik. Daarop is een project gestart om de zwarte producten apart af te voeren.

Er was een aantal voorwaarden waaraan de installatie moest voldoen, namelijk:

  • Automatische opstart mogelijk bij kiezen van het productrecept op het HMI van de productielijn;
  • Zo weinig mogelijk intern transport;
  • Zo weinig mogelijk operatorhandling;
  • Systeemmonitoring

Al vrij snel werd duidelijk dat het een KTK stationaire containerpersinstallatie moest gaan worden en dat de rejects door middel van luchttransport ernaartoe getransporteerd zouden gaan worden.

Aan de aanbieders van het luchttransportdeel werd gevraagd om een voorziening te offreren waarbij het stof uit het filter automatisch samen met de producten in de container terecht zou komen, zodat er geen operator regelmatig naar buiten moet om een stofzak te wisselen.

Persinstallatie voor zwarte producten

Delta Neu bleek hiervoor een standaard- en bovendien compacte oplossing te hebben waarbij de afscheider, stoffilter en draaisluizen in 1 unit geïntegreerd zijn, die bovenop de KTK-pers te plaatsen zou zijn. Samen met Delta Neu en aan de hand van de “Enabler 05 Stairs and Ladders” is er een serviceplatform ontworpen dat binnenkort gemonteerd wordt. Daarna wordt er nog een hek om de installatie geplaatst en dan is het helemaal gereed.

De installatie is in week 13 in gebruik genomen, weliswaar in semi-automatisch bedrijf omdat de electro-werkzaamheden niet op tijd gereed waren.

Door middel van een profinet verbinding die gekoppeld is aan de Plain SPC PLC van M60 bewaken we straks:

  1. Het drukverschil over de filterelementen;
  2. De rotatie van de beide draaisluizen;
  3. Klepstand van de explosieterugslag- en wisselklep;
  4. Systeemflow;
  5. Toestand van de pers waaronder containervolmelding.
Print Friendly, PDF & Email
Deel dit artikel