Fontys studenten verduurzamen de papierproductie

Mark van Schagen – Cuijk | Studenten van de minor Apply Sustainability hebben een uitdagende opdracht gekregen van Essity Cuijk. Kun je de tissueproductie laten werken zonder fossiele brandstof en kun je de restwarmte van de papiermachine nuttig hergebruiken?

Ga naar Fontys

Deze minor van Fontys Venlo staat in het teken duurzaamheid: het ontwikkelen en toepassen van technische en logistieke innovaties die bijdragen aan vraagstukken rondom de energietransitie. De studenten werken samen met lokale bedrijven om hun duurzaamheidsambities te realiseren. Denk hierbij aan vraagstukken rond energieverbruik, (her)gebruik van grondstoffen, of optimalisatie van (logistieke) processen.

De papiermachine in Cuijk verbruikt veel aardgas en stoom, vooral om water te verdampen uit de papierpulp, om zo hoogwaardig tissuepapier te maken. Het verdampte water gaat via de schoorsteen naar buiten, maar dit bevat nog veel laagwaardige restwarmte. Als Essity zijn we hard op zoek naar manieren om het energieverbruik en CO2-uitstoot van onze processen te verminderen, een opdracht die creativiteit en innovatie nodig heeft.

Lars Heinemans en Jules Jakobs

De uitdaging is opgepakt door Lars, Jules en Ayo, op vrijdag 14 juni hebben zij hun advies gepresenteerd. Het idee is om de energie uit de uitlaatgassen van de papiermachine te halen via een warmtepomp, hiermee kan men van een deel van het hete retourwater weer stoom vormen. Door de resterende energie toe te voegen aan de huidige boiler kan de maximale druk van stoom op 6 bar alsnog behaald worden. Door de warmtepomp wordt het vermogen van de boiler verminderd en daalt het gasverbruik tot 40%. Dit zal Essity in een goede positie zetten voor de doelen van 2030.

Deel dit artikel