Equipment Ownership: je moet erin geloven

Jan Moons – Gennep | Op 6 maart 2024 was de aftrap voor Equipment Ownership (EO) bij de Slip afdeling in Gennep. Area leader Maud Meijer had voor ons een broodmaaltijd geregeld, zodat het nieuwe project niet te zwaar op de maag zou liggen. We kregen een uitleg over wat het zou inhouden.

Een levendige discussie ontspon zich over het nut, de invulling, de draagkracht in de organisatie en ook het voordeel voor de operators. Ik zit in de herfst van mijn carrière (63), vandaar dat ik mezelf afvroeg: moet ik er nog aan beginnen? Maar gesprekken met de mannen van Machine64 hebben mij overgehaald. Ik had wat problemen met de drie weken opleiding in dagdienst, maar dat hebben we opgelost door om 7 uur te beginnen. “We” is: Wilfried van Daal en ondergetekende. Dat is 60 jaar ervaring en die klets je niet zomaar onder de tafel.

In de drie weken zijn we iedere dag een stapje verder gekomen in het systematisch aanpakken van de problemen in onze werkgebieden. Ik kan alleen zeggen dat de drie weken omgevlogen zijn. Een tijd waarbij we de vrijheid hadden om onze eigen inbreng te mogen uitvoeren. Het was een tijd waar we veel theorie maar ook praktijk hadden.

Als Equipment Owner word je specialist op een bepaald werkgebied, met als doel om het aantal stops in dat werkgebied te minimaliseren. In de cursus kregen we daar verschillende tools voor. Die zijn we in de praktijk gaan gebruiken. We werken daarbij nauw samen met operators aan de lijn en de support mensen van het de ondersteunende afdelingen. Dat het serieus is, blijkt wel uit de medewerking van alle kanten. Konden in het verleden mensen zich verschuilen achter de woorden “andere prioriteit”. Nu komt de medewerking vanuit alle kanten.

En dan begint het echte werk. Je volgt de stops op jouw gebied en start acties op ter verbetering. Je wordt per cyclus een dag uitgepland om je werk als Equipment Owner te doen. En je hebt hele korte lijntjes met je ondersteuning.

We moeten het samen doen en ik wil geen stops meer in mijn werkgebied. Dat is goed voor de machine-efficiency, maar ook voor rust aan de lijn. Hoe minder stops, hoe fijner het ook voor de operators werkt. Mijn uitgangspunt is: wees onderdeel van de oplossing. Dat je technische achtergrond daarbij helpt en meer diepgang geeft aan je functie is mooi meegenomen. En dat je het daardoor eenvoudiger krijgt aan de lijn is je beloning…. Dus geen Tesla van de zaak of een plaats in het MT…Wel eeuwige roem!

Na de drie weken opleiding hadden we de mogelijkheid om de geleerde vaardigheden uit te dragen aan collega’s met een eindpresentatie. Via mijn netwerk had ik gezorgd dat we een groot aantal toeschouwers hadden op die laatste vrijdagmiddag. Ik hoop dat mijn publiek naar huis is gegaan met de eindzin “think positive”. En zo moet je ook aan de cursus beginnen.

Deel dit artikel