Tork Think Ahead – Sustainability Event in Genève

William Schwartzmans (Schwartzmans BV) – Extern | Dankbaar voor de invitatie werd op 10 oktober om 06.23 uur de reis in Breda gestart op perron 2. In 7 uur en 15 minuten brengt deze trein je via Rotterdam, Antwerpen, Brussel en Parijs naar Genève. Ingecheckt werd er in het prachtige Hotel Intercontinental Genève. Vanaf dit moment waren we in de goede handen van Essity.

Joined dinner

Het programma startte om 18.30 uur met een “joined dinner”. Voor die tijd was er genoeg tijd om een wandeling te maken door de botanische tuinen van Genève met een tussenstop voor een verfrissing op een terras aan de waterkant van het prachtige meer. Ook het weer was perfect ‘geregeld’ door de organisatie.

Terug in het hotel konden we ons melden voor het diner. Met een grote groep genodigden wandelden wij ongeveer 2 kilometer naar het restaurant voor het ‘joined dinner”. Onderweg zag men diverse ambassades van verschillende landen met de daarbij behorende hekken en beveiliging. Tijdens de wandeling ontstonden de eerste goede gesprekken met mede-uitgenodigde vakmensen.

Het restaurant voor het diner staat bekend om haar duurzame bedrijfsvoering, wat dus perfect paste bij de intentie van het door Essity georganiseerde evenement.

Vooraf aan het diner kregen we een welkomstwoord van Reneé Remijnse (Director Sustainability Communications, Professional Hygiene) en Pablo Fuentes (President Professional Hygiene). In een kort betoog werd het ons duidelijk WAAROM de verandering van mindset zo belangrijk is voor het behoud van de mensheid op deze aarde. De United Nations bedankte ons dat we de moeite willen nemen om te komen luisteren en met vele argumenten en statistische gegevens werd het belang van veranderen ons duidelijk.

Het diner was van goede kwaliteit en de gezelligheid maakte dat de avond voor het gevoel snel voorbij was.

Ochtendprogramma 10 oktober

Na het ontbijt begon om stipt 10.00 uur het ochtendprogramma met diverse sprekers, waaronder:

  • Pia Heidenmark Cook – voorheen CSO IKEA
  • Tamara Veldboer – Directeur bij Circle Economy
  • Kim Carstensen – Directeur Generaal bij FSC sinds 2012
  • Sofia Krigsman – EU Public Affairs Director bij Essity

De impact van de sprekers was groot, dat was af te leiden aan de stilte in de zaal en de vele flitslichten van de mobiele telefoons om foto’s te maken van de presentaties. Allen spraken vanuit hun vakgebied en hun ervaring. Van Green Deal, en het ontstaan vanuit Brussel, tot het beheer van de wereldwijde bossen. Alle sprekers deden hun best om de mens en maatschappij te overtuigen.

Middagprogramma 10 oktober

Na een snelle staande lunch was het middagprogramma een interactief samenzijn waar men met de collega’s aan tafel kon nadenken over de volgende onderwerpen:

  • Impact of CSRD (Corp. Sust. Reporting Directive) and EU Green Deal
  • Lifecycle approach
  • Essity Journey to Net Zero.

Genoemde onderwerpen werden per sessie vooraf door specialisten toegelicht:

  • Oliver Obel – VP Sales & Marketing Region Central en Ika, Essity
  • Ilze Melngaillis – Senior Director Business Council at UN (BCUN) and private sector engagement.
  • Wilco Otten en Ryno Roux – specialisten implementatie CSRD bij Sustainalize

Naast de meer dan interessante informatie van de specialisten waren de tafelgesprekken zeer leerzaam, want elke vertegenwoordiger van een bedrijf kon vertellen wat hun keuzes waren betreffende de onderwerpen die besproken werden. De open sfeer aan tafel creëerde ook een bepaalde vorm van gezelligheid.

Rondleiding UN Headquarter “Palais des Nations”

Na geleverde inspanningen was de tijd aangebroken om de benen te strekken en naar UN Headquarter ‘Palais des Nations’ te wandelen. Weken vooraf aan het bezoek dienden we onszelf aan te melden. De persoonscontrole bij betreden van het terrein van de United Nations verliep daardoor soepel.

In groepen van 6-8 personen werden wij met een gids rondgeleid door het UN-gebouw en werd er veel verteld over de historie van de UN en wat deze organisatie al bereikt heeft en wat er vandaag de dag aan inspanningen verricht wordt om de wereld een beetje beter te maken. Sla de krant open en u begrijpt dat de afgevaardigde specialisten van de 193 lidstaten van de United Nations nog veel werk te doen staat.

Na de rondleiding werd, terug in het hotel, het event beëindigd en na bedanken ging iedereen zijn eigen weg terug. Persoonlijk ging mijn trein de volgende dag, dus hebben wij met een aantal mensen nog een avond genoten van wat Genève te bieden heeft.

Mijn dank wil ik uitspreken naar de mensen van Essity die dit event mogelijk hebben gemaakt.

Deel dit artikel