Verminderen van fysieke belasting; hoe doe je dat?

Vlnr staand: Marcel Postulart en Janine Holshuijsen. Zittend: Cor Steeg en Rien Lentjes

Pauline Thoonen – Cuijk | In het najaar van 2021 is in de afdeling Converting een projectgroep gestart die zich is gaan buigen over hoe de fysieke belasting in de afdeling verminderd kan worden. De projectgroep bestaat uit Marcel Postulart, Rien Lentjes, Cor Steeg, Frank Joosten, Noud Schimmel en Pauline Thoonen. De projectgroep wordt begeleid door Janine Holshuijsen van BWGN advies en zij is bewegingswetenschapper en ergonoom.

Waarom dit project?

We zijn gestart met dit initiatief om diverse redenen:

  • Circa 70% van ons ziekteverzuim betreft klachten aan het bewegingsgestel (knie, rug, schouder);
  • Het past binnen ons plan om preventief te willen werken, zodat voorkomen wordt dat medewerkers uitvallen en prettiger kunnen werken;

Onze aanpak

Per  productielijn is in kaart gebracht, waar medewerkers knelpunten ervaren.  Dan wordt er enerzijds onderzocht  hoe zwaar een bepaalde activiteit is en anderzijds hoe vaak deze taak zich voordoet. Dit noemen we ook wel de KIM methodiek (Key Indicator Method). Vervolgens is per knelpunt bepaald of het een gedrags-, organisatorisch en/of een technisch aspect is. Dit alles is in samenspraak verlopen met diverse operators en leidinggevenden.

Mooie resultaten

Er zijn 2 Dalmec’s besteld en inmiddels in werking. Een Dalmec vergemakkelijkt het werken met zware folie- en wikkelrollen. Verder zijn onder andere bedieningskabels van de banderoleer-takel verlengd om het gebruikersgemak bij het wisselen van de banderol te verbeteren. Hiernaast zijn er nog enkele verbeteringen in voorbereiding, bijvoorbeeld voor het beter tillen van inktvaten. Het project Fysieke Belasting in de afdeling Converting is nog niet afgerond, dus ook in de nabije toekomst komen er nog meer verbeteringen.

De Dalmec in gebruik
Deel dit artikel