Duurzaamheid in Hoogezand: materiaalbesparingen die meer opleveren dan alleen maar geld

(Daniel van der Meulen) Elk jaar volgt er weer een aantal acties in het kader van kostenbesparing van de grondstoffen voor onze productie in Hoogezand. Ook dit jaar weer is er een aantal reducties op o.a. non woven, PE- film, lijm en andere materialen als pulp en SAP (super absorberend polymeer) doorgevoerd. Dit bespaart niet alleen direct geld maar zorgt ook voor een minder grote milieubelasting van ons product. 

De CO2 -voetafdruk (‘carbon foorprint’) wordt hiermee gereduceerd. Dit geldt direct voor het product, maar er is bijvoorbeeld ook minder transport nodig, er hoeft minder vaak geladen en gelost te worden, de rollen materiaal gaan langer mee op de machine en er hoeven minder wissels, inspanningen en transporten intern en extern plaats te vinden. Ook is een groot bijkomend voordeel van de doorgevoerde lijmreductie dat hierdoor minder onderhoudswerk uitgevoerd hoeft te worden. 

Dit bespaart geld, maar betekent ook dat er minder chemicaliën nodig zijn voor schoonmaken en onderdelen die vervangen moeten worden. Dit alles heeft dus een groot “duurzaamheid” effect en is niet alleen maar een kostenreductie. Dus vooral doorgaan met bedenken van reducties die zowel geld opleveren, als minder belastend zijn voor mens en milieu.

Deel dit artikel