Dit doen wij in het kader van Project-V

Dorothée Vanderbroeck en Mariska Foekema – Zeist |  Libresse wil het welzijn van vrouwen+ en de wereld waarin zij leven verbeteren. Met als doel een wereld te creëren met V-zone zelfverzekerdheid door taboes, schaamte en ongemak te doorbreken.

Waarom doen we dit? Even een aantal cijfers op een rijtje:

  • 1 op 4 zwangerschappen eindigt in een miskraam. Verlies dat we vaak in stilte verwerken
  • Tot 500 miljoen vrouwen+ leven elke maand in menstruatie-armoede
  • 200 miljoen meisjes en vrouwen hebben Vrouwelijke Genitale Verminking (VGV) ondergaan

Bij Libresse zijn we niet bang om deze misstanden aan te pakken. Wij hebben Project V opgezet om deze realiteit te bestrijden en om de welvaart en het welzijn van miljoenen mensen te helpen verbeteren.

Wat doen wij in Nederland?

1. Educatie en Voorlichting: al jaren maken we menstruatie bespreekbaar op middelbare scholen. Via speciale gastlessen geven we voorlichting over menstruatie en ook over hygiëne en puberteit. Hiermee bereiken we jaarlijks meer dan 30.000 meisjes en jongens. Na de gastles krijgen alle meisjes een proefpakketje maandverband en informatie over menstruatie.

Nuttige link: Menstruatie nog groot taboe onder schoolleerlingen

2. De strijd tegen menstruatie-armoede: hoewel er niet vaak over menstruatie-armoede wordt gesproken, is het een wereldwijd probleem waar miljoenen mensen mee te maken hebben. In Nederland heeft 1 op de 10 meisjes wel eens geen geld voor menstruatieproducten. We vinden het belangrijk om dit probleem zo substantieel en gestructureerd mogelijk aan te pakken. Daarom werken we samen met de LindaFoundation om basisscholen te voorzien van maandverband en doneren we producten aan Stichting Armoedefonds en Voedselbanken.

Nuttige link: Wat is menstruatie-armoede? + De effecten & taboes

3. Taboedoorbrekende campagnes: Wij geloven dat onze ervaringen gehoord moeten worden en dat leren van elkaar ons allemaal kan helpen. Dat doen we met taboe doorbrekende campagnes, zodat vrouwen+ zelfverzekerd zijn over hun V-zone en we schaamte en ongemak wegnemen. In onze meest recente campagne “#Periodsomnia”, spelen we in op het feit dat vrouwen+ gemiddeld 5 maanden slaap verzliezen door hun menstruatie en laten we zien wat vrouwen+ ervaren gedurdende deze nachten.

Doe mee met onze missie voor slaap!

Deel dit artikel