Roel Roosma binnen Suameer aan de slag als capability leader

Roel Roosma (links) met een collega bij een productcontrole

René Zonneveld (ext) – Suameer  |  Roel Roosma is per 15 september 2021 overgestapt van FrieslandCampina naar Essity Suameer, waar hij gestart is in de rol van capability leader. “Binnen Essity bestaat die functie al langer,” aldus Roel, “maar voor Suameer is die nieuw.”

Dat de functie binnen Essity Suameer nieuw is, heeft alles te maken met een aantal organisatiewijzigingen die in Suameer gaande zijn. Met die veranderingen bereidt men zich in Suameer voor op de toekomst, waarin een verdere orderdruk wordt verwacht. Een van de inmiddels doorgevoerde wijzigingen is dat de vijf teamleaders (een per team) zijn vervangen door drie line leaders.

Bij de zuivelcoöperatie FrieslandCampina was Roel (onder andere) al werkzaam als capability leader, dus waar de functie binnen Suameer nieuw is, geldt dat voor hem niet: “Ik kom veel dezelfde dingen tegen op het gebied van kennis, kunde en werkprocessen“, aldus Roel. “Verschil is bijvoorbeeld dat je als capability leader bij grote vestigingen deel uitmaakt van een team (organizational improvement management) terwijl dat hier, met onze ongeveer 80 medewerkers, niet aan de orde is. Hierdoor heb je al snel meerdere petten op en is de kunst de aandacht en activiteiten goed te verdelen.”

Kennisoverdracht

Roel: “Er is binnen Suameer best veel kennis en kunde aanwezig, die overtuiging leefde al langer, maar veel zit bij de medewerkers zelf en is niet algemeen gedeeld. Daar komt bij dat er een generatie op het punt staat om uit te stromen en dat we dus veel behoefte hebben aan kennisoverdracht naar de nieuwe aanwas. En naast dit behoud van kennis is het natuurlijk van essentieel belang dat we ons allemaal verder gaan ontwikkelen. Samengevat haalt een capability leader al die kennis boven tafel en zorgt hij dat alle losse fragmenten bij elkaar worden gebracht en optimaal worden benut.”

“Mijn rol als capability leader is om binnen de productieteams en de rst’s de prestaties te analyseren en te borgen. Dat gaat enerzijds om techniek, maar bijvoorbeeld ook de kwaliteit van het overleg. Dat groeit niet vanzelf, iemand moet die focus aanbrengen. Dat begint met heel veel observatie en luisteren. En vragen stellen: Waarom doe je dat dan? Waarom zo, en niet anders? Doorvragen is daarbij belangrijk, af en toe een beetje provocerend zijn zelfs. Het gaat erom dat je het gevoel hebt dat je eruit haalt wat erin zit en daarvoor moet je scherp zijn. Als er hete hangijzers zijn, moet je die durven benoemen.”

Nieuwe overlegstructuur

“Met de nieuwe organisatie hebben we gekeken naar hoe we ook een nieuwe, passende overlegstructuur konden introduceren waarmee we de ‘informatie-backbone’ van werkvloer naar RST naar MT goed konden neerzetten. Daarbij hebben we natuurlijk geput uit onze Hmex- bibliotheek en gekeken hoe we dit specifiek voor Essity Suameer konden maken. Eigenlijk zitten we daar nu middenin, we zijn aan het finetunen, kijken naar wat goed en wat niet goed loopt.”

“Wat we de komende tijd gaan doen is het verder vormgeven van de roadmap 2022. De doelstelling is wel bekend, maar we zijn nu bezig om daar de juiste verbeterplannen tegenaan te leggen.”

      

Print Friendly, PDF & Email
Deel dit artikel