In Cuijk was de vraag: hoe vitaal ben jij?

Links Laura Hendriks (Safety Specialist) en rechts Pauline Thoonen (HR Manager)

Laura Hendriks en Pauline Thoonen – Cuijk  |  Op de vraag ‘Hoe vitaal ben jij’ hebben de medewerkers van Cuijk die deelgenomen hebben aan het Preventief Medisch Onderzoek (PMO) een antwoord gekregen.

In september is het PMO van start gegaan met het invullen van een online vragenlijst over o.a. je leefstijl en mentale & fysieke gezondheid. Daarna volgde in oktober een afspraak in de gezondheidsbus van Adaptics voor het fysieke onderzoek en persoonlijk gesprek. De fysieke meting bestond uit verschillende onderdelen, zoals het meten van lengte, gewicht, BMI, vetpercentage, bloeddruk, hartslag, buikomvang, cholesterol en glucose (vingerprik), een hartfilmpje en een longtest. Op basis van de functie kon er ook gekozen worden voor een gehoortest en een oogmeting. Op het moment dat er een indicatie was om een bepaald onderdeel nader te laten onderzoeken, is de deelnemer verwezen naar bijvoorbeeld een huisarts.

Totaal hebben 100 medewerkers deelgenomen aan het PMO en dat is een score van 45%. Van diverse mensen hebben we positieve reacties gekregen. Bijvoorbeeld: ‘Ik vind het fijn om een bevestiging te ontvangen dat het ok met me is’ of ‘ik ben doorgestuurd naar de huisarts wat je eigenlijk niet wilt maar ik was er anders niet of pas veel later achter gekomen dat ik klachten heb’.

Het mes snijdt aan twee kanten

Het PMO is waardevol voor elk individu maar ook zeker voor de werkgever; het mes snijdt aan twee kanten. De managementrapportage beschrijft op hoofdlijnen waar de focus gebieden liggen als het gaat over vitaliteit. Uiteraard is de managementrapportage nooit te herleiden tot enig individu, hiervoor worden groepen gemaakt van minimaal 15 deelnemers.

Op basis van de managementrapportage zal er een vervolgplan worden opgesteld.

Mooie samenwerking

De voorbereiding en de uitrol van het PMO was intensief. Er komt heel wat bij kijken voordat de gezondheidsbus het terrein op rijdt. Zeker in Covid-19 periode waarin de meest eenvoudige dingen zoals het organiseren van voorlichtingssessies, ingewikkeld worden. Desondanks is het wel gelukt en zijn we blij met zoveel positieve reacties van individuele medewerkers. Bovendien was het ook een mooie samenwerking tussen de afdeling Health & Safety en HR. Samen delen we het thema Arbo, Welzijn en Gezondheid.

Deel dit artikel