Ik stop ermee, jij ook?

Ingrid Janssen (Essity Gennep) en Pauline Thoonen (Essity Cuijk)  |  Essity Gennep en Essity Cuijk hebben de handen ineengeslagen om een workshop aan te bieden voor medewerkers die willen stoppen met roken. Deze vond plaats op 29 oktober bij Van der Valk in Cuijk. Van locatie Cuijk deden er 9 personen mee en van locatie Gennep waren dit er 7. De rokende partner mocht eveneens aansluiten.

De workshop is verzorgd door Stichting Ik Stop Ermee. In deze bijeenkomst van zo’n 4,5 uur krijg je antwoord op de vragen:

  • Waarom rook ik?
  • Waarom is stoppen zo ingewikkeld?
  • Hoe niet te stoppen met roken.
  • Hoe wél te stoppen met roken en wat mag je verwachten als je gestopt bent.

Met deze kennis ga je totaal anders naar roken kijken.

We hebben vier deelnemers gevraagd naar hun ervaringen:

Een van de deelnemers geeft aan dit te herkennen. ‘Het is erg wennen en ik moet voor sommige momenten op de dag een ander ritme zien te vinden. Dit lukt tot nu toe prima.’ Hij geeft ook aan dat je echt gemotiveerd moet zijn om te willen stoppen met roken alvorens je gaat deelnemen.

Een andere deelnemer vertelt: ‘Gedurende de workshop ga je anders nadenken over roken. De eerste 2 weken nadat ik gestopt was, vond ik het zwaarste. Daarna gaat het beter, maar met momenten blijft het lastig. Neemt niet weg dat ik het vol blijf houden om niet te roken.’

Weer een andere deelnemer beschrijft de workshop als informatief en met momenten ook wel confronterend. Hij vertelt ook dat het fijn is om met collega’s deel te nemen waardoor je elkaar na de workshop ook kunt blijven ondersteunen.

Een vierde deelnemer beschrijft zijn ervaring als volgt: ‘Doordat er zo goed uitgelegd wordt hoe het hele spel van de rookverslaving in elkaar zit, kom je erachter dat je bent beetgenomen. De lichamelijke verslaving is niet zo heftig als je denkt, het gaat er vooral om dat je een beslissing neemt en daar ook echt klaar voor bent. Roken is niet lekker en je hebt het helemaal niet nodig. Het moeilijkste is om achter je beslissing te blijven staan als je het ‘gewoonte moment’ tegenkomt. Ik moet zeggen dat ik me echt fitter voel nu ik niet meer rook. Mocht je twijfelen, dan helpt deze cursus je wel over de drempel.’

Wij wensen de collega’s die het aangedurfd hebben om mee te doen met de workshop veel succes toe. Complimenten dat jullie deze stap hebben gezet om te stoppen met roken. Doe jij ook mee bij de volgende workshop? Laat het ons dan weten.

Deel dit artikel