Werken tijdens corona, zo doen we dat in Gennep, deel 2
Fred Albers – Gennep | Normaalgesproken werk ik op de Supply Service afdeling in Gennep, maar in deze corona-tijd werk ik over het algemeen 3 van de 5 dagen thuis.
Eigenlijk gaat thuiswerk prima. Dat komt mede doordat we een aantal zaken overdragen aan de persoon die op dat moment wel op het werk aanwezig is. Daarnaast is Skype is een heel goede tool om zaken met een groep te bespreken en af te stemmen. Thuis heb ik op zolder een werkplek ingericht, waarbij ik wel af en toe bezoek ontvang (zie foto). Inmiddels heb ik thuis dezelfde mogelijkheden als op het werk. Dat heeft Essity voor mij mogelijk gemaakt.
Ik verheug me er erg op als alles weer een beetje normaler is. Gezamenlijk even een stukje gebak eten, wat verhalen delen. Zeg maar…het informele gedeelte van het werk.
Jan Moons – Gennep | Vanaf maart hebben we al last van de coronamaatregelen. Ook hier in de fabriek in Gennep gelden strenge eisen. De 2-meterregel, het gebruik van mondkapjes, het thuis werken, het creëren van aparte afdelingen waar je niet zomaar naartoe mag, het minder vergaderen en het regelmatig ontsmetten van handen, dit alles heeft de manier van werken veranderd.
Het is zo niet onmogelijk om luiers te maken. Je ziet alleen veel minder collega’s. Telkens is weer de vraag als iemand er niet is: “Heeft hij corona?” Je ontwijkt veel eerder je collega’s. Gesprekken zijn korter en als je praat met iemand wend je je gezicht af om de kans om besmet te geraken te vermijden.
Maar we maken nog steeds luiers en het aantal getroffen personen valt mij nog mee. Wel zijn er verschillende personen in quarantaine geweest, maar dit puur voor de zekerheid. Essity pakt het gelukkig serieus op. De kantine lijkt altijd uitgestorven. We zitten flink uit elkaar. Eindelijk kunnen we een heel stokbrood eten zonder dat je het bord van de buurman van tafel stoot.
Nu mag de rest van de wereld weten dat hier altijd hard gewerkt wordt. Als je nu in de kantine praat, dan hoor je je eigen echo. En als ik mijn eigen maaltijd opwarm in de magnetron, dan komen er mensen voorbij die het zelfs ruiken op de gang en willen mee-eten.
Thuis heb ik een uitnodiging gehad om mee te doen met een medicijntest. Dit medicijn staat bekend als malariamedicijn. Als je corona zou krijgen, dan zorgt dit ervoor dat je longen er beter vanaf komen. Ik heb het risico ingeschat en vind dat de onderzoeken naar medicijnen door moeten gaan. Of ik krijg een placebo, of ik krijg een echt medicijn ingespoten. 7000 mensen doen er mee. Iedere week krijg ik een vragenlijst over mijn gezondheid. Twee minuten werk. Ik zie nu mensen vraagtekens hebben. Maar als iedereen aan de kant blijft staan, komen we met de onderzoeken ook niet verder. Je krijgt er geen geld voor, wel een goede begeleiding. De test duurt 6 maanden.
Thuis heb ik weinig problemen met corona. Mijn familie en vrienden komen beperkt bij mij op bezoek. Een groot gedeelte zit in de zorg. Ook thuis werk ik met de 2 meterregel . Bezoek vraag ik om afstand te houden. Mijn keukentafel is 2 meter, dus het kan. In mijn relatie houd ik een nog grotere afstand, namelijk 4200 mijl. De kerst gaan we beperkt vieren. Rond die tijd is mijn dochter ook jarig, dus geen gebrek aan feestjes.
Om toch het leven leuk te houden, bestellen we met regelmaat maaltijden bij restaurants waar we normaal gingen dineren. Het aantal verjaardagen dat gevierd wordt is een stuk minder. Vaak wordt het gespreid over meer dagen en meer overdag. Ach, alles went.
Een probleem is, wanneer en waar naartoe gaat de vakantie? Dit is echter een luxeprobleem. Ik woon in het “beloofde land” en kan me goed vermaken thuis.
We moeten er even doorheen en zolang je zelf niet ziek bent, mag je niet klagen.
Ik wens iedereen toch fijne feestdagen en blijf gezond.
In juni verscheen deel 1 van werken tijdens corona. Even teruglezen? Dat kan hier. |