Wandelen Werkt – Week van de Werkstress

Shelley Som – Hoogezand  |  Deze keer richt ik mij vooral tot het brein van mensen die grotendeels thuis werken.

Turf je mee?

0   Je klikt van Team-sessie naar Team-sessie

0   Oeps, pauze vergeten

0   Je kinderen vragen je aandacht

0   Vanavond en zondag nog even doorwerken

0   Je partner werkt ook thuis en belt de hele dag

0   Sinds je afspraken digitaal zijn, zit je de hele dag op je gat

0   Je ogen kijken de hele dag naar een scherm

0   Je wordt een pietsie gek van het coronanieuws

Hoeveel heb jij aangevinkt?


Wandelen werkt. Misschien heb jij geen zin, maar het heeft wel zin.

Natuurlijk weet je wel dat het goed is om minstens een half uurtje door je buurtje te wandelen. Het is goed voor je lijf, zeker met een tempo waardoor je een beetje moet hijgen. Het is goed dat je ogen in de verte kunnen richten.

Maar bewegen is ook een hoofdzaak. Wandelen helpt je vertragen, ont-focussen en versterkt je veerkracht. Na een wandeling heb je meer denkkracht en creativiteit. Vooral wanneer je ‘mindful’ wandelt; met minder prikkels, minder associaties, wanneer je niet in je hoofd al met een taak bezig bent.

Geïnteresseerd in de theorie? Dit is wat in de hersenen gebeurt als we bewegen:

Lichamelijke activiteit vergoot de vorming van neuronen in onze hersenen. Eén van de twee gebieden in de hersenen waar nieuwe neuronen worden aangemaakt, is de hippocampus. Dit gebied is belangrijk voor leer- en geheugenprocessen. Bij intensiever bewegen komt de stof BDNF vrij (Brain Derived Neurotrofic Factor). Deze stof speelt een cruciale rol bij de herstelprocessen in de hersenen. Daarnaast worden er stofjes aangemaakt zoals endorfine, serotonine en dopamine en hier word je gelukkig van. Meer informatie over de werking van bewegen op je hersenen is te vinden op bewegenvoorjebrein.nl.

Hoe zorg je ervoor dat je (meer) in beweging komt? Geef het een vaste plek in je dag. Denk aan je lunchpauze, sociaaltje met collega, telefonisch overleg. Of spreek met iemand af.

Zorg van de Zaak (onze arbodienstverlener) biedt een hulpmiddel om in 8 weken te ontdekken hoe wandelen je kan helpen. Aan het einde van de Week van de Werkstress hebben zij een app gelanceerd: Wandelen Werkt.

Doe je mee? Laat het mij weten, dan stuur ik je de QR code.


Tot slot nog een paar handige links, want je merkt al effect na een dagelijkse wandeling van een half uurtje!

https://www.wandel.nl/wandeluitrusting/wandelaccessoires/wandelen-met-een-app.htm

https://www.hersenstichting.nl/ommetje/  (met een leuke video waarin: Hoogleraar Erik Scherder vertelt over de voordelen van een ommetje )

Wandelen Werkt

Samen Gezond


 

Deel dit artikel