Project Upgrade Waterzuivering (Thunderstruck) in Cuijk

v.l.n.r.: Olivier Roussel, Mitch Beumer (Nijhuis), Heikki van den Heuvel, Jelle Huberts

Olivier Roussel, Jelle Huberts en Cor Wientjes – Cuijk  |  Het project upgrade Waterzuivering (Thunderstruck) stamt oorspronkelijk uit 2018. De reden voor deze upgrade is het feit dat we niet altijd onze vergunningslimieten konden halen als het gaat over de vuilgraad van het geloosde afvalwater.  Hiervoor hebben we de vergunning tijdelijk moeten verruimen.

De introductie van het dubbel bleken in de deinking (pulp fabricage voor de papiermachines) heeft ertoe geleid dat er vuiler afvalwater bij de zuivering aankomt. Omdat dit op de lange termijn niet in overeenstemming met de tijdelijke verruiming van de vergunning is, moest er een upgrade van de waterzuivering worden gerealiseerd.

Het project begon in het eerste kwartaal van 2019 toen het budget was goedgekeurd. Een groot deel van de engineering was uitbesteed aan twee firma’s: Nijhuis en Viro. Beide werken goed samen met onze eigen engineers en projectleden om tot het beste resultaat te komen.

Het project is gesplitst in twee fases:

Fase 1 bestaat uit een upgrade van de eerste stappen binnen het zuiveringsproces. Hierbij gaat het om de flotatie unit die de vaste delen verwijderd uit het afvalwater.
Om dit deel stabieler te kunnen laten lopen zijn er ook twee ruime buffertanks geplaatst om de volume variaties op te vangen.

Door plaatsgebrek in de bestaande zuivering hebben we besloten dat deze apparatuur aan de havenzijde is komen te staan en dat alles met een leidingbrug wordt verbonden. Een tweede voordeel hiervan is dat dit deel van het project dus kon worden gebouwd met minimale stilstand van de bestaande waterzuivering.

Fase 2 bestaat uit het verbeteren van de stappen waarin de opgeloste stoffen worden verwijderd.
Hiervoor worden componenten als een stap voor het verwijderen van zwavel, een upgrade van de beluchtingstank en een laatste flotatie unit geplaatst.
Ten slotte zal er een warmtewisselaar worden geplaatst waarmee het afvalwater kan worden gekoeld om het biologische deel van de waterzuivering te beschermen.

Inmiddels is fase 1 opgestart en nu in de fase van het optimaliseren zal er verder worden gegaan met het detail ontwerp voor de 2e fase. De planning voor de opstart van deze 2e fase is gepland aan het begin van het 3e kwartaal in 2021.

Tot slot is deze upgrade een erg ambitieus project (meer dan 2 km leiding !) met een toegewijd projectteam. Deze upgrade zal zeker een goede bijdrage leveren aan site Cuijk omdat de waterzuivering een van de meest belangrijke delen van onze fabriek is die direct invloed heeft op de rest van de fabriek. Er mag immers niet worden geproduceerd in de papierfabriek als er niet aan de vergunning van het afvalwater kan worden voldaan.

Deel dit artikel