Mentoren, de basis van onze opleiding

Cindy Scheenen – Gennep  |  Omdat we – mede door de uitbreiding van ons machinepark – steeds meer nieuwe operators in dienst kregen, viel het voor onze Trainer operations niet meer te behappen om ze allemaal 1 op 1 op te leiden. Vorig jaar zijn we dan ook gestart met mentoren als begeleider van een nieuwe operator op de lijn.

In eerste instantie deden de mentoren de opleiding er ‘gewoon’ bij, naast hun job om de machine te draaien. Al snel bleek dat dit wat te optimistisch ingestoken was en dat hierdoor de opleidingstrajecten (te) lang duurden. De mentoren staan nu de eerste 5 maanden van het inwerktraject van de nieuwe operator boven de bezetting en zijn volledig vrijgemaakt voor de opleiding van de nieuwe operators.

Het traject

Het traject tot Technisch Operator ziet er als volgt uit:

5 maanden 5 maanden 8 maanden
  • Klassikale modules (8) met opdrachten en training on the job
  • Nieuwe medewerker 1e 6 weken 100% boven de bezetting, daarna 3,5 maand 50% boven de bezetting
  • Mentor 100% boven de bezetting
  • Afronden skill matrix POP 3.0
  • Klassikale module DDS – 1234
  • Nieuwe medewerker in de bezetting
  • Mentor in de bezetting
  • Afronden skill matrix Technisch Operator
  • Klassikale modules technische kennis en vaardigheden
  • Nieuwe medewerker in de bezetting
  • Mentor in de bezetting

 

De eerste 5 maanden gaan de nieuwe operators vol aan de slag met het leren kennen van de machine, opdrachten en klassikale lessen. De nieuwe medewerker staat de eerste 6 weken volledig boven de bezetting en na die 6 weken voor 50% om zo snel het geleerde in praktijk te kunnen brengen. Na het afsluiten van het basistraject na 5 maanden, gaan zowel de nieuwe medewerker als de mentor weer in de bezetting.

Wat doet zo’n mentor nu precies?

Nou, kort gezegd leidt de mentor de nieuwe medewerker op in de werkzaamheden die je moet kennen om Procesoperator of Technisch Operator te worden. De mentor doet zaken voor, maar dat niet alleen, hij laat de nieuwe operator ook zelf de zaken doen en begeleidt en ondersteunt hem dan. Tevens is hij het eerste aanspreekpunt op het gebied van kennis en informatie die nodig is voor het voltooien van de opdrachten. En zo wordt in de eerste 5 maanden de skillmatrix van basisoperator afgerond. In het eerste blok van 5 maanden om tot basisoperator te komen, zijn er ook klassikale blokken voor de nieuwe operators die gegeven worden. Dit zijn de blokken in de figuur hieronder (klik voor een vergroting):

De mentor is minimaal 1 keer per module bij deze klassikale les aanwezig. Ook is hij bij de maandelijkse voortgangsgesprekken, om daar samen met de leidinggevende en de nieuwe operator de voortgang (skillmatrix) en de aandachtspunten te bespreken. Dus samen wordt er zo een vinger aan de pols gehouden.

De mentoren zijn verdeeld over alle afdelingen, met als zwaartepunten de afdelingen TenaPants en TenaFlex. Per mentor proberen we als het kan 2 nieuwe medewerkers te koppelen, zodat er ook een stukje interactiviteit en effectiviteit tussen hen ontstaat.

Heel succesvol

Het afgelopen jaar zijn er 9 collega’s actief geweest als mentor. Samen hebben ze ervoor gezorgd dat er tegen het einde van het jaar 12 nieuwe medewerkers hun inwerktraject succesvol hebben afgerond. Een fantastische prestatie!

Deel dit artikel