Essity Hoogezand deelnemer aan Innovatiefestival MiddenGroningen
Jan Smit en Bart Doddema – Op 14, 15, 17 en 18 oktober 2019 wordt in de gemeente Midden-Groningen het ‘Innovatiefestival MiddenGroningen’ georganiseerd. Dit festival is de opvolger van de techniekweek, ook wel BOTHS-week (Bedrijven Onderwijs Techniek Hoogezand-Sappemeer) genoemd. Het innovatiefestival is een samenwerkingsverband tussen het dr. Aletta Jacobs College, het basisonderwijs, de gemeente Midden-Groningen en Biblionet. Ook wordt het bedrijfsleven van Midden-Groningen gevraagd of zij weer wil aansluiten.
Tijdens het innovatiefestival in oktober maken leerlingen van groep 7 of 8 van de basisscholen op een speelse en informatieve manier kennis met techniek, technische beroepen en lokale bedrijven. De leerlingen maken op de afdeling techniek van het dr. Aletta Jacobs College een werkstuk en brengen daarnaast een bezoek aan een technisch bedrijf in de omgeving. Nieuw dit jaar is dat er aansluitend in de maand december een presentatie door leerlingen wordt gehouden in Het Kielzog.
Vorig schooljaar, tijdens de 6e editie van BOTHS, hebben 500 kinderen en 30 bedrijven meegewerkt. Uit de gehouden enquête bleek dat het voor de leerlingen, de scholen en voor de bedrijven een geweldige ervaring is geweest. Daarom gaan we door, zij het in een iets andere opzet dan tot nu toe tijdens BOTHS. Een opzet die ook aansluit bij het vorig jaar in Midden-Groningen georganiseerde Maak & Innovatiefestival. We voegen beide initiatieven samen. De deelnemende bedrijven geven de basisschoolleerlingen een ‘challenge’ mee. Deze challenge kan op de basisschool of in de Bibliotheek in Hoogezand worden uitgevoerd. Er volgt op 6 december 2019 een presentatie van deze Innovatie Challenge in Het Kielzog, een soort finale met een beloning voor de meest innovatieve oplossing.
Op vrijdag 18 oktober hebben we in Hoogezand een groep leerlingen van het Theo Thijssenschool mogen verwelkomen.
De beveiliging hoeft het bezoek van de leerlingen eigenlijk niet aan te kondigen. De leerlingen komen met zoveel enthousiasme en lawaai aangefietst, dat zij zichzelf ruim van tevoren aankondigen. Na de gebruikelijke veiligheidsinstructie en het aantrekken van de persoonlijke beschermingsmiddelen begint de fabrieksrondleiding. De leerlingen worden meegenomen langs een aantal machines waar ze uitleg krijgen over ons productieproces. Dat maakt best indruk zo’n enorme productiestraat. Helemaal leuk wordt het wanneer ze op het laboratorium zelf wat testjes mogen uitvoeren met onze producten. Die worden met een aanstekelijke vrolijkheid uitgevoerd.
Tenslotte hebben de leerlingen natuurlijk ook van ons een challenge gekregen, namelijk; bedenk een alternatief voor onze plastic zakken. Een heel actueel onderwerp, dat de jeugd zeer aansprak.
We hopen dat ze tijdens dit bezoek een goed idee hebben gekregen over ons bedrijf en natuurlijk enthousiast zijn geraakt zodat we in de toekomst wellicht een van hen mogen verwelkomen als nieuwe collega in onze fabriek…