10% van de kleuters nog niet zindelijk als ze naar de basisschool gaan

Gertie Eikenaar en Sophie Vrolijks – Voor de derde keer hebben we onderzoek laten doen naar schoolhygiëne op de basisscholen in Nederland. Dit keer waren we benieuwd hoe het staat met de zindelijkheid van kinderen in groepen 1 en 2, en de impact die dit op de belasting van de leerkrachten in die groepen heeft.

We hebben drie groepen ondervraagd: basisschool leraren, ouders van kleuters en leid(st)ers van kinderdagverblijven. Uit de antwoorden van alle drie de groepen kwam ongeveer hetzelfde percentage: 10% van de kinderen is met 4 jaar nog niet zindelijk. Dit heeft natuurlijk veel impact op de leerkrachten: als hij of zij de les uit moet voor een kind dat geholpen moet worden, of een ongelukje moet oplossen, is de rest van de groep alleen en dat is geen fijne situatie voor deze basisschoolleerkrachten. We hopen meer bewustzijn te creëren onder ouders van deze groep kinderen door het belang van zindelijkheid te benadrukken.

Eind november hebben we hier een persbericht over uitgestuurd. Dat persbericht kun je hier lezen (pdf). Het onderzoek heeft veel media-aandacht gehad. Ga naar Essity.nl om alle berichten hierover te zien.

Deel dit artikel