Wereldwijd I Care-programma maakt van Essity een veiligere werkomgeving 

René Zonneveld (ext) – Gennep | Bij Essity staat veiligheid altijd voorop. ‘Niets is het waard om gewond voor te raken’, is al jarenlang een bekend motto in ons bedrijf. Maar ondanks de vele aandacht die er is voor veilige werkomstandigheden, lukt het niet om alle ongevallen (en bijna-ongevallen) uit te bannen. Nadat we jarenlang ieder najaar tijdens de ‘Global Safety Week’ aandacht hebben gevraagd voor het onderwerp ‘veiligheid’, hebben we in 2023 kennis gemaakt met ICare

ICare is een programma binnen Essity dat wereldwijd is uitgerold. Cindy Scheenen is RESH-manager in Gennep en met haar bespreken we het ICare-programma en de impact die het heeft. “Het programma bestaat uit zes modules die via interactieve sessies worden behandeld. Je kunt het zien als een culturele reis. Het programma wordt ons vanuit de centrale organisatie aangereikt, maar wij passen het lokaal aan om het voor iedereen herkenbaar te maken. Ik weet niet of de andere sites dat ook doen, maar in Gennep denken we dat de boodschap beter overkomt als je ’m vertaalt naar de eigen werkomgeving.”  

Het ICare programma volgt de theorie van de Bradley Curve, inmiddels voor de meeste Essity-medewerkers een bekend fenomeen. Voor alle duidelijkheid, hieronder nog een keer: 

Met de Bradley Curve worden de veiligheidsprestaties op de werkplek gevisualiseerd door het aantal incidenten (de verticale as) af te zetten tegen de cultuur die er heerst (de horizontale as). Er zijn vier stadia die doorlopen moeten worden. 

Kort samengevat, Health & Safety 

  • op papier: regels staan op papier, maar worden (grotendeels) niet gevolgd
  • in het hoofd: men weet dat er regels zijn en volgt deze ook
  • in het hart: individueel zelfstandig verantwoordelijk denken en handelen
  • als teamwerk: veiligheid als gedeelde verantwoordelijkheid en gemeenschappelijke waarde.  

Hieruit blijkt wel het niet (alleen) gaat om het werken volgens opgestelde regels, maar vooral om een cultuurverandering, een andere manier van denken. 

Planning

Qua planning kan iCare per site verschillen (elders in deze Absorber een verslag van Stap 1 in Hoogezand), maar in Gennep heeft men inmiddels 4 modules behandeld. Cindy: “Ik denk dat we zeker wel 95% van alle medewerkers hebben bereikt.”  

– Module 0: de introductie

– Module 1: beliefs & behaviors

– Module 2: de veiligheidscultuur

– Module 3: waarom ongelukken gebeuren

– Module 4: hoe kun je ongelukken voorkomen

Cindy: ”Om het levend te houden, hebben we deze module in samengevatte vorm ook weer in een PowerPoint gezet zodat we die kunnen herhalen. “ 

iCare Month

De Safety Week is sinds vorig jaar met ICare vervangen door een ICare Month (ook wel Global Health,  Safety & Well-being Month). Niet meer in het najaar zoals in het verleden, maar in april-mei. Cindy: “Dit jaar starten we – wereldwijd- op woensdag 24 april. Iedere vestiging geeft uiteindelijk zelf hand en voeten aan het thema. In Gennep focussen we dit jaar op fysieke belasting.”  

President en CEO van Essity, Magnus Groth, introduceert de Global Health & Safety Month dit jaar als volgt: “Safety, health and well-being is integral at everything we do at Essity, and we strive to improve within these areas every day for our employees, partners and communities.”   

Deel dit artikel