Samenwerking voor papierslib verwerking

Mark van Schagen – Cuijk | Alucha, Essity Cuijk, Bostik en Dyka werken samen om tot een duurzame verwerking te komen van papierslib. Papierslib is een afvalstroom van de papierfabriek in Cuijk. In dit project wordt de pyrolyse-techniek van Alucha gebruikt om het papierslib te verwerken tot mineralen en bio-olie. Het geproduceerde mineraal is circulair calcium carbonaat (CCC), wat gebruikt kan worden in verschillende producten zoals PVC buizen (Dyka) en kitten (Bostik).

Papierslib is een grote afvalstroom in de papierindustrie die ontstaat bij het verwerken van oud papier. In Cuijk gaat gaat het nu naar meerdere afnemers waar het laagwaardig wordt gebruikt. Uiteindelijk wordt het meeste papierslib verbrand waarbij veel CO2 vrij komt, het calcium carbonaat ontleedt namelijk naar (fossiele) CO2. Hergebruik als grondstof is dus een veel duurzamere oplossing.

Projectdoel

Het doel van dit project is om te demonstreren dat het pyrolyse proces van Alucha geschikt is om papierslib te verwerken tot CCC en bio-olie. We doen dit in de pilot plant van Alucha die naast de papierfabriek in Cuijk staat. Er moet worden aangetoond dat de CCC van voldoende kwaliteit is om hoogwaardige producten te maken. Ook wordt onderzocht of de bio-olie een geschikte duurzame energiebron is voor Essity Cuijk.

Toekomstplan

Als alles haalbaar is, dan is de volgende stap om een industriële installatie te bouwen naast Essity Cuijk, zodat Alucha al het papierslib kan gaan verwerken. Het CCC krijgt zo een tweede leven en Essity Cuijk kan met de bio-olie duurzame energie opwekken voor de papiermachines. Een belangrijke stap binnen onze Science Based Targets strategie om de CO2 uitstoot sterk te reduceren.

EU-Subsidie

Het project wordt gesteund met een Europese subsidie binnen het OPZUID programma van de provincie. De subsidie is toegekend omdat men grote potentie in deze oplossing ziet waarbij regionale bedrijven samenwerken en er kansen liggen om de hele Europese papierindustrie te verduurzamen.

Deel dit artikel