De mobiele verwarring, een verhelderende dag
Marjon Peet – Zeist | Als Verpleegkundig Adviseurs bij Essity houden we natuurlijk onze verpleegkundige kennis op peil. Met kennisverhoging en kwaliteitsverbetering zijn we dagelijks bezig, maar in onze Verpleegkundig Adviseurs-meetings willen we daar altijd extra aandacht aan besteden.
De verpleegkundigen binnen LTC (Long Term Care) van de divisie Health & Medical hebben daarom in het najaar bij “De mobiele verwarring” een training gevolgd. We hebben dit samen met de Field Sales Managers LTC en een aantal collega’s die ook raakvlakken hebben met de verpleeghuismarkt gedaan en deze training heeft onze kennis over dementie flink vergroot.
Vooraf hebben we een e-learning dementie van TVO Solutions gedaan waarin de 8 principes over dementie van dr. Anneke van der Plaats behandeld werden. Heel veel informatie die verduidelijking geeft over het gedrag van mensen met dementie en hoe je eigen gedrag daarin effect heeft.
Kort samengevat ontstaat vaak onrustig gedrag bij dementerenden door: te veel of te weinig prikkels, niet afstemmen, laten falen, teveel handelingen aan de persoon doen, bewegingsvrijheid ontnemen, dingen verbieden en dwang uitoefenen. En niet te vergeten gevoelens negeren.
Methodiek Van der Plaats
Volgens de methodiek van Dr. Anneke van der Plaats heb je zelf de sleutel tot verandering in handen, het geeft mantelzorgers en professionals praktische handvatten bij het afstemmen van de omgeving op mensen met dementie, (Niet) Aangeboren Hersenletsel en in de ouderen psychiatrie.
Deze 8 principes, die de Brein Omgeving Methodiek™ wordt genoemd, worden erg goed uitgelegd op https://www.breinplaats.nl/gedachtegoed-anneke-van-der-plaats/
Wellicht is deze informatie van de 8 principes over dementie nuttig voor andere collega’s die werken met mensen met dementie of met zorgmedewerkers. Of is de informatie juist fijn als je mantelzorger bent voor iemand met dementie.
Na de elearning hebben we tijd doorgebracht in de escape room vol puzzels en met licht- en geluidseffecten. De ene groep bracht wat meer tijd door dan de andere groep… 😉
Buiten op het terrein bij het kantoor van Essity in Zeist stond een mooie caravan opgesteld en om de beurt gingen we in een groepje van 4-5 personen in deze caravan een missie volbrengen!
De bingokaarten
De escape ging over Harry (81), hij wil dolgraag meedoen met de bingo in zijn verzorgingshuis. De bingokaarten heeft hij zorgvuldig opgeborgen in zijn kamer. Te zorgvuldig. De dementie maakt van zijn hoofd een chaos. Maar hij moet en zal de kaarten vinden…
Harry is een fictief persoon die hulp van buitenaf nodig heeft om zijn kaarten te vinden. De opdracht was om de kaarten te zoeken en deze aan Harry te geven zodat hij op tijd is voor de bingo.
De escape room is gebaseerd op de eerdergenoemde 8 principes van Dr. Anneke van der Plaats, deze komen naar voren in de puzzels die gekraakt moeten worden. Het was een goede leerervaring om je te kunnen verplaatsen in het hoofd van iemand met dementie, een stukje bewustwording.
Ongemerkt hebben we belangrijke lessen geleerd en werd er een groot beroep gedaan op onze creatieve vaardigheden. Uiteraard hebben we allemaal de bingokaarten gevonden, waardoor Harry gelukkig aardig wat bingo heeft kunnen spelen die dag.
Dit was een leuke manier om onze kennis over dementie te vergroten, creatief te denken en samen te werken! Fijn dat we vanuit Health & Medical deze mogelijkheid hebben gehad, de foto’s laten wel zien hoe geslaagd deze dag is geweest.