Advanced Operators en Line Leaders Suameer in pittig leertraject

René Zonneveld (ext) – Suameer | De organisatie in Suameer is – een aantal jaren geleden alweer, in 2019 – gewijzigd. Een van de maatregelen die daarbij is genomen, was het schrappen van de functie van Teamleider en de introductie van ‘Line Leaders’ en ‘Advanced Operators’.  Advanced Operator Dirk Vrind praat ons bij over de huidige stand van zaken en het leerproces waar de medewerkers in zitten.  

Even voorstellen: Dirk behoort inmiddels al tot de oudgedienden van Essity. Van 1991 tot de eeuwwisseling werkte hij in Suameer als papiermaker, daarna stapte hij over naar Hoogezand. Met de komst van de nieuwe productielijn in Suameer (project Everest) is hij weer naar Suameer gekomen en momenteel werkt hij op de afdeling Converting. 

Sterke tussenlaag

Dirk: “Je moet het zo zien dat de Line Leaders een nieuwe, sterke tussenlaag vormen en dat wij als  Advanced Operators, de rol van de teamleiders hebben overgenomen. Wij zijn meer een soort meewerkend voorman en we rapporteren direct aan de Line Leaders. Er zijn in Suameer 10 Advanced Operators, gelijkelijk verdeeld tussen Jetje en Converting.” 

“Om onze rol als Advanced Operator goed te kunnen invullen, hebben we op zeker moment extern gekeken naar ondersteuning. Dat geldt trouwens ook voor de Line Leaders, want ook die moeten leren hoe ze hun functie invullen. We hebben allemaal onze eigen rol, en alle radertjes moeten ineen grijpen. Die ondersteuning hebben we gevonden bij een externe partij.  Er zijn altijd zaken in de rolverdeling en de samenwerking die verbeterd kunnen worden, daar werken we nu aan. In de sessies die we met elkaar hebben, worden de pijnpunten naar voren gehaald en expliciet benoemd. Dat maakt het best een pittig traject, maar het levert je veel op. Kennis over jezelf, maar ook over je collega’s en over de onderlinge omgangsvormen.” 

Ongoing proces

“Eind vorig jaar hebben we een assessment gehad. Dat gebeurde aan de hand van een casus en daarbij is er gekeken naar hoe je met bepaalde zaken omgaat en hoe je op situaties reageert. Dit jaar zijn we bij elkaar gekomen en hebben we de uitkomsten besproken. Dat is dan meteen weer het startmateriaal om de kijken hoe we verder moeten, hoe we ons als team verder kunnen ontwikkelen. Want het is een ongoing proces. Met alleen nieuwe functies ben je er niet, er is altijd iets te verbeteren. De kwaliteit van samenwerken en onderling vertrouwen is bijvoorbeeld zo’n verbeterpunt.”  

“We zitten nog teveel vast in wij-zij-denken. Wij van de werkvloer en zij van kantoor. Dat is heel ouderwets misschien, maar dat blijkt ook moeilijk te slijten. Het is niet uniek, het komt in vele bedrijven voor. Maar je wilt dat niet hebben, want het helpt niet als je elkaar wilt verstaan. Feit is dat iedereen daar voor zichzelf flink mee aan de bak moet. De vraag die werd gesteld is dan ook ’wat ga jij er aan doen’?  Dat is niet vrijblijvend, iedereen gaat met een persoonlijke opdracht aan de slag. Wachten op een ander is geen optie, die verantwoordelijkheid moet je zelf nemen. Ik vind het al met al heel waardevol. Voor jezelf en voor het bedrijf.”

Deel dit artikel